Tech
Mikro Horio, Tilos, Dodecanese Islands, Greece, Europe

Ez az apró sziget levágja magát a világról

Nagy Nikoletta
Nagy Nikoletta

újságíró. 2018. 10. 11. 12:04

Az Égei-tengeren fekvő görög sziget, Tilos egyelőre a szomszédos Kos dízelerőművétől kapja az energiát, de az ellátás annyira akadozik, hogy kénytelenek voltak mást kitalálni: szél- és napenergiára fogják építeni az energiaellátásukat, és teljesen függetlenednek bármilyen fosszilis energiahordozótól. A rendszer már kiépült, nemsokára megkezdődik az első tesztüzem.
Korábban a témában:

Az Égei-tengeren fekvő Tilos szigetén nagyjából 500 ember él, de a populáció duplájára dagad nyáron, hála a lelkes turistáknak. Ezért kifejezetten fontos, hogy az energiaellátás megbízható legyen, ami egyelőre nem mondható el róla: Tilos lakói ugyanis a szomszédos sziget, Kos dízelerőművétől kapják az áramot egy vízalatti kábelen keresztül, de gyakran van kimaradás. Éppen ezért lehet fontos számukra az Európai Unió által támogatott TILOS (Technology Innovation for the Local Scale, Optimum Integration of Battery Energy Storage) projekt, amely megújuló erőműveket épített a szigetre.

Az alacsony lakószám miatt nem kellett óriási turbinaparkot vagy több négyzetkilométeres szolárparkot építeni: Tilosra egy 800 kW teljesítményű szélturbina és egy hozzá tartozó, 160 kW-os fotovoltaikus park került, ehhez pedig kiépítettek egy 2,4 megawattórás tárolókapacitást is.

A rendszer különlegessége az, hogy ezzel nemcsak azonnal lehet felhasználni a lefölözött megújuló energiát, hanem tárolni is tudják, így biztosított a folyamatos, zavartalan energiaellátás.

St. Stephanos chapel, Tilos, Dodecanese, Greek Islands, Greece, Europe
Tilos népszerű turistacélpont – fotó: AFP / Ken Gillham / Robert Harding Heritage / robertharding

A rendszer jelenleg képes a sziget energiaigényének 70 százalékát lefedni, de persze a végső cél az, hogy a 100 százalék közelébe kerüljenek. A szakértők szerint a TILOS-nak hála a szigetről akár hamarosan exportálhatnak is áramot, mondjuk Kosra, ahelyett, hogy az ottani fosszilis erőműből érkezne ide az energia.

A projekt célja az, hogy bebizonyítsa: a kisüzemi megújulóenergia-felhasználás már most megvalósítható, hiszen a technológia tart már ott, hogy egy kis sziget lakosságát el lehessen látni árammal az év minden napjára. A lakossági tesztüzem hamarosan indul, a kiépítés már befejeződött, így gyakorlatban is láthatjuk hamarosan, milyen eredményei lesznek a projektnek.

Nagy Nikoletta korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Győr, 2018. április 5.
Pintér Sándor belügyminiszter a Készenléti Rendőrség nyugat-magyarországi határrendészeti igazgatósága győri határvadász bevetési osztályának és a Nemzeti Nyomozó Iroda győri bűnüldözési osztályának elhelyezésére szolgáló győri épületegyüttes átadásán 2018. április 5-én. Az 5429 négyzetméter alapterületű épületegyüttest több mint 2,8 milliárd forintból alakították ki.
MTI Fotó: Krizsán Csaba
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.