Tech

Először van női főnöke a NASA elit irányítócsapatának

Most először van női vezetője a NASA houstoni Johnson Űrközpontjának: Holly Ridings váltja a korábbi igazgatót, Norm Knightot. Ezzel ő vezeti majd azt az elit csapatot, amely az emberes űrmissziókat kontrollálja a földi irányítóközpontból.

Holly Ridingst a repülési műveletek igazgatója, Brian Kelly választotta ki Norm Knight utódjaként. “Holly vezetőként kiemelkedett a többi repülési irányító közül” – nyilatkozta róla az igazgató egy sajtóközleményben. Knight feljebb lépett a ranglétrán, közvetlenül Kelly alá, és a repülési műveletek igazgatóhelyettese lett.

Az első női repülésirányítási igazgatónak nagyon fontos feladatai vannak a NASA houstoni Johnson Űrközpontjában: ő felel a 32 repüésirányítóért és az ő gyakornokaikért, akik olyan missziókat felügyelnek a földi irányítóközpontból, mint a Nemzetközi Űrállomás NASA-projektjei, vagy az Orion űrjárműves missziók a Holdra, majd azon túl, sőt, a kereskedelmi űrutazás kialakulásánál és előretörésénél is jelen lehet.

Ridings 1998-ban csatlakozott az amerikai űrügynökséghez, mint a termikus műveletek csoportjának repülési irányítója.

Már nem először vezet irányító csoportokat: a Nemzetközi Űrállomás egyik amerikai missziójának is volt már fejese, és az egyik Space Shuttle missziót is levezényelte, majd 2012-ben egy SpaceX Dragon szállítóexpedíciót is irányított.

Most az egész földi irányítócsapatot ő fogja vezetni, ami történelmi pillanat, hiszen először került ilyen pozícióba nő az űrügynökség történelmében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik