Tudomány

Újabb döbbenetes fotót tett közzé a NASA

A melegedő hőmérséklet és a megváltozó időjárás csak egy része a globális felmelegedés okozta problémáknak: a NASA lenyűgöző fotóján jól látszik egy másik következménye is, a levegőben terjedő cseppek és részecskék mennyiségének növekedése. Ez az erdőtüzek hatására például annyira megugrott, hogy Kanadában van, ahol a napfelkeltét sem látni.

Az aeroszolok természetes forrásokból is megtalálhatók a légkörben, így a jelenlétük nem jelent feltétlen nagy tragédiát – most azonban az erdő- és bozóttüzeknek, valamint a megváltozott időjárási viszonyoknak hála elég komoly mennyiség kering a levegőben, ami már aggodalomra adhat okot. A szilárd részecskék ugyanis nem tesznek túl jót az emberi szervezetnek, és

minél többet lélegzünk be belőlük, annál komolyabb az esélye, hogy valamilyen légzőszervi betegségünk alakul ki.

A NASA most készült vizualizációja nagyon jól mutatja, mennyi minden történik most a világban, ami az aeroszolok mennyiségét befolyásolja: látszanak rajta az erdő- és bozóttüzek, valamint a különböző hurrikánok és trópusi ciklonok is.

Így fest a teljes térkép – fotó: NASA

Az űrügynökség összevetette a Goddard Földi Megfigyelő Rendszer adatait a Terra, Aqua, Aura, és Suomi NPP műholdak felvételeivel, és elkészítette ezt a lenyűgöző, bár elég félelmetes grafikát. A színek teljesen mást jelölnek: a szénrészecskék pirossal, a tengeri só kékkel, a por pedig lilával jelenik meg a térképen.

Jól látszik, hogy az erdő- és bozóttüzek nagyon megnövelik az aeroszolok számát a levegőben, ezt könnyű összevetni a pár napja megjelent térképpel is, ami ezeket a tüzeket jelöli egyedül. Ott, ahol komolyabban pusztítanak a lángok, sokszor már a felkelő napot sem látni, legalább is erről posztolt egy Twitter-felhasználó a minap Brit Columbiából.


A kutatók szerint ezek a tüzek és a ciklonok is felerősödnek, valamint gyakoribbá válnak a globális felmelegedés hatására, úgyhogy ez a térkép lassan mindennapossá, de legalábbis sokkal hétköznapibbá válik majd, mint amilyennek most érezzük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik