Tudomány

Nagyon valószínű, hogy egyedül vagyunk az Univerzumban

A Világegyetem milliárdnyi galaxissal van tele, és minden egyes galaxisban további milliárdnyi csillag és bolygó kering. Az ember azt hihetné, hogy ennyi világban viszonylag nagy számban alakulhattak ki értelmes civilizációk. Egy új kutatás azonban épp az ellenkezőjét mutatja.

Az Oxfordi Egyetem Emberi Jövő Intézetének munkatársai megpróbáltak választ találni az úgynevezett Fermi-paradoxonra – írja az IFLScience.

Hol van mindenki?

– tette fel a kérdést 1950-ben az olasz fizikus, Enrico Fermi, miközben kollégáival, feltételezhetően Teller Edével, Emil Konopinskivel és Herbert Yorkkal ebédelt. Fermi ezzel arra az ellentmondásra utalt, hogy elvileg nagy az esély az intelligens idegen civilizációk létezésére, mégsem azonosítottuk eddig az értelmes földön kívüli élet nyomait.

25 év után ismét bekapcsolódhat a NASA az idegen intelligencia keresésébe
A szakértők szerint az űrhivatal állandó támogatása nagyban fellendíthetné a kutatást.

Az új kutatásban a szakértők a Drake-formulát használták fel. Az egyenlet egy adott csillagközi térrészben levő, egymással kommunikálni képes civilizációk számát adja meg. A csapat eredményeit az arXiv-n mutatta be.

A kutatók becslése alapján 53-99,6 százalék a valószínűsége annak, hogy egyedül vagyunk galaxisunkban, és 39-85 százalék, hogy az egész Univerzumban.

Anders Sandberg, a csapat vezetője szerint nagy eséllyel nincs más értelmes civilizáció a Tejútrendszerben, és talán az általunk megfigyelhető Világegyetemben sem.

A szakértők a vizsgálat során a lehető legjobban lecsökkentették azokat a bizonytalanságokat, amelyek a Drake-formula egyes faktorait érintik. Ehhez a szakértők a valószínűség-eloszlásra támaszkodtak.

Fontos kiemelni, hogy Sandbergék eredményei csak tudományos valószínűséget jelölnek, és egyáltalán nem biztos, hogy valóban az emberek alkotják az Univerzum egyetlen értelmes civilizációját. Éppen ezért nem szabad feladni az idegen intelligencia keresését.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik