Tech

Hipochonderré teheti a telefonja

Nagy Nikoletta
Nagy Nikoletta

újságíró. 2018. 08. 24. 10:45

Most, hogy kezd eltűnni a stigma a mentális betegségekről, és végre beszélünk a szorongásról, depresszióról és stresszről, úgy nőnek ki a mentális egészséggel foglalkozó appok a store-ból, mint eső után a gomba. Egy friss kutatás viszont most rámutatott arra, amit a pszichológusok és pszichiáterek már régóta sejtettek: ezek a programok gyakran többet ártanak, mint használnak, és túldiagnosztizáláshoz és túlkezeléshez vezethetnek.
Korábban a témában:

Ha egy-két napig komolyabb rossz kedv gyötri, vagy izgul a nyilvános szereplés miatt, esetleg nem viseli jól a változásokat, egy mentális egészséggel foglalkozó app könnyen kielemzi úgy, hogy kiderüljön: depressziós, krónikus szorongással küzd, és egyéb olyan mentális betegségei is vannak, amikre nem is gondolt. A Sidney-i Egyetem kutatói szerint pontosan ez a nagy probléma az egyébként nagy reményekkel kecsegtető mentális egészségappokkal: túldiagnosztizáláshoz és túlkezeléshez vezethetnek akkor is, ha nincs semmi baja, egyszerűen csak rosszabb napjai vannak.

Az appok szerint mindenki beteg egy kicsit

A kutatók 61 mentális egészséggel foglalkozó applikációt teszteltek, amelyek az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában és Nagy-Britanniában érhetőek el. Arra voltak kíváncsiak, hogy az alkalmazások hogyan definiálják a mentális betegségeket, és mennyire adnak szakértő tanácsokat a témában.

Öndiagnosztizálhatunk és túlkezelhetünk a telefonunk miatt – fotó: Thinkstock

Az Annals of Family Medicine tudományos folyóiratban megjelent tanulmányból kiderül, hogy két nyilvánvaló üzenet jött át az appok elemzése közben: az egyik az, hogy azt hirdetik, a mentális problémák mindenhol jelen vannak, és a mindennapok részei (ezzel még talán akkora baj nem is lenne), a másik pedig az, hogy az appok segítségével ezeket könnyedén kordában lehet tartani.

Ha azt sugalljuk, hogy a mentális betegségek mindenkit érintenek, azzal a teljesen normális állapotok túlkezelésének nyitunk utat

– írta egy sajtóközleményben a Sidney-i Egyetem kutatója, Dr. Lisa Parker. “Az ötlet, hogy a  mindennapi élet viszontagságainak elviseléséhez kezelés szükséges arra sarkallhatja az embereket, hogy használják ezeket az appokat. A felhasználók valószínűleg nem nyernek velük semmit, viszont sok időt áldoznak rájuk, és kockára tehetik az adataik biztonságát is.”

Minek az orvos, ha a program megmondja, mit csináljon?

A túldiagnosztizáláson kívül komoly probléma lehet még az, hogy a tényleg betegséggel küzdők nem keresnek fel szakembert azért, mert ezekre az appokra hagyatkoznak. Holott a vizsgált programok 49 százaléka mossa kezeit, és egy felelősségi nyilatkozatban leírja, hogy nem vállal felelősséget a felsorolt tippekért, és a diagnosztizálásért sem.

Depressed woman sitting on a chair in dark room at home. Lonly , sad, emotion concept.
Nem kapnak szakértő segítséget azok, akiknek tényleg problémáik vannak, mert a telefonjukhoz fordulnak – fotó: Thinkstock

Problémás még a marketing is, hiszen az appok nagy részét munkával rendelkező, fehér és családos emberekkel reklámozzák, ami kirekesztheti azokat, akik elvesztették a munkájukat a mentális problémáik miatt, vagy akik más rasszhoz tartoznak, esetleg magányosan élnek.

A mentális egészséggel foglalkozó appok hátrányaival már évek óta foglalkoznak szakértők, az Amerikai Pszichiátriai Egyesületnek saját munkacsoportja is van arra, hogy ezeket értékelje és kategorizálja. A megfelelő programokban nagy lehetőségek is lehetnek, és nem mindegyik app ördögtől való, de azért érdemes fenntartásokkal kezelni őket.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2014. március 25.
Turisták bőröndjeikkel egy zebránál állnak Budapesten, a Rákóczi úton 2014. március 25-én.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.