Tech

Hipochonderré teheti a telefonja

Nagy Nikoletta
Nagy Nikoletta

újságíró. 2018. 08. 24. 10:45

Most, hogy kezd eltűnni a stigma a mentális betegségekről, és végre beszélünk a szorongásról, depresszióról és stresszről, úgy nőnek ki a mentális egészséggel foglalkozó appok a store-ból, mint eső után a gomba. Egy friss kutatás viszont most rámutatott arra, amit a pszichológusok és pszichiáterek már régóta sejtettek: ezek a programok gyakran többet ártanak, mint használnak, és túldiagnosztizáláshoz és túlkezeléshez vezethetnek.
Korábban a témában:

Ha egy-két napig komolyabb rossz kedv gyötri, vagy izgul a nyilvános szereplés miatt, esetleg nem viseli jól a változásokat, egy mentális egészséggel foglalkozó app könnyen kielemzi úgy, hogy kiderüljön: depressziós, krónikus szorongással küzd, és egyéb olyan mentális betegségei is vannak, amikre nem is gondolt. A Sidney-i Egyetem kutatói szerint pontosan ez a nagy probléma az egyébként nagy reményekkel kecsegtető mentális egészségappokkal: túldiagnosztizáláshoz és túlkezeléshez vezethetnek akkor is, ha nincs semmi baja, egyszerűen csak rosszabb napjai vannak.

Az appok szerint mindenki beteg egy kicsit

A kutatók 61 mentális egészséggel foglalkozó applikációt teszteltek, amelyek az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában és Nagy-Britanniában érhetőek el. Arra voltak kíváncsiak, hogy az alkalmazások hogyan definiálják a mentális betegségeket, és mennyire adnak szakértő tanácsokat a témában.

Öndiagnosztizálhatunk és túlkezelhetünk a telefonunk miatt – fotó: Thinkstock

Az Annals of Family Medicine tudományos folyóiratban megjelent tanulmányból kiderül, hogy két nyilvánvaló üzenet jött át az appok elemzése közben: az egyik az, hogy azt hirdetik, a mentális problémák mindenhol jelen vannak, és a mindennapok részei (ezzel még talán akkora baj nem is lenne), a másik pedig az, hogy az appok segítségével ezeket könnyedén kordában lehet tartani.

Ha azt sugalljuk, hogy a mentális betegségek mindenkit érintenek, azzal a teljesen normális állapotok túlkezelésének nyitunk utat

– írta egy sajtóközleményben a Sidney-i Egyetem kutatója, Dr. Lisa Parker. “Az ötlet, hogy a  mindennapi élet viszontagságainak elviseléséhez kezelés szükséges arra sarkallhatja az embereket, hogy használják ezeket az appokat. A felhasználók valószínűleg nem nyernek velük semmit, viszont sok időt áldoznak rájuk, és kockára tehetik az adataik biztonságát is.”

Minek az orvos, ha a program megmondja, mit csináljon?

A túldiagnosztizáláson kívül komoly probléma lehet még az, hogy a tényleg betegséggel küzdők nem keresnek fel szakembert azért, mert ezekre az appokra hagyatkoznak. Holott a vizsgált programok 49 százaléka mossa kezeit, és egy felelősségi nyilatkozatban leírja, hogy nem vállal felelősséget a felsorolt tippekért, és a diagnosztizálásért sem.

Depressed woman sitting on a chair in dark room at home. Lonly , sad, emotion concept.
Nem kapnak szakértő segítséget azok, akiknek tényleg problémáik vannak, mert a telefonjukhoz fordulnak – fotó: Thinkstock

Problémás még a marketing is, hiszen az appok nagy részét munkával rendelkező, fehér és családos emberekkel reklámozzák, ami kirekesztheti azokat, akik elvesztették a munkájukat a mentális problémáik miatt, vagy akik más rasszhoz tartoznak, esetleg magányosan élnek.

A mentális egészséggel foglalkozó appok hátrányaival már évek óta foglalkoznak szakértők, az Amerikai Pszichiátriai Egyesületnek saját munkacsoportja is van arra, hogy ezeket értékelje és kategorizálja. A megfelelő programokban nagy lehetőségek is lehetnek, és nem mindegyik app ördögtől való, de azért érdemes fenntartásokkal kezelni őket.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.