Tech kékhalál

Mit kell tenni, ha leöntjük a laptopot?

Ember legyen a talpán, aki nem öntött még ki soha semmit elektromos eszközre - ez különösen fájdalmas tud lenni akkor, ha egy jó drága laptopról van éppen szó. De mit tegyen az utca embere, ha nyakon önti a gépét valamivel? Száradjon magától a masina, vagy minél előbb végig kell törölni rajta mindent, amit lehet? A legrosszabb, amit tehet, hogy hagyja a vízben tocsogni - ezeket a tanácsokat érdemes követni, ha nem akarja szabotálni a gép élettartamát.

A napokban odajött hozzám egy kolléga, akinek sikerült nyakon öntenie a laptopját húslevessel – a helyzetet úgy oldotta meg, hogy hagyta kiszáradni magától a gépet, és csak utána vitte el a szervizbe, hogy ránézzenek. A szakemberek aztán lesápadtak, mikor elmondta nekik, hogy nem kapta szét azonnal a gépet, és azt mondták neki, hogy ez a legrosszabb, amit tehetett vele. Felmerült a kérdés, hogy ilyenkor mi a teendő, hozzányúljon-e valaki, aki annyira nem ért hozzá, és ha igen,

mit tegyen a szerencsétlenül járt laptoppal?

Egy vizes laptopnál a legfontosabb tényező mindenképpen az idő. Minél gyorsabban cselekszünk, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a masina megússza nagyobb károsodás nélkül, de persze az is benne van a pakliban, hogy szerencsétlenül járunk, és nem elég, hogy gyorsan dolgoztunk.

HA MEGVAN A BAJ

Az első dolog, amit ilyenkor azonnal meg kell tenni, az az, hogy lekapcsoljuk a gépet, kihúzzuk az áramból, és kivesszük az aksiját – enélkül nagy az esély arra, hogy az akkumulátor teljesen tropára megy, és vehetünk újat helyette. A kikapcsolásnál még a szabályos lépésekkel sem kell törődni, nyomjuk addig a power gombot, amíg teljesen le nem áll a rendszer. Törölgessünk szárazra mindent, amit érünk, ne csak hagyjuk, hogy magától száradjon, mert nem fog olyan gyorsan elpárologni belőle a folyadék, hogy biztosan ne tegyen kárt az elektromos eszközökben.

Ne nagyon tegyünk folyadékot a laptop mellé, ezzel megelőzhetjük a balesetet

Ezután érdemes minden olyan eszközt is eltávolítani, amit tudunk: húzzuk ki az egeret, az összes USB-portból mindent, amit korábban bedugtunk, és szabadítsuk meg a gépet a DVD-ktől vagy CD-ktől.

Ezután törölgessünk át mindent, amit érünk, és mindehhez lehetőleg olyan anyagot használjunk, ami kiválóan szívja fel a nedvességet.

Csak ezután vigyük el szervizbe, de azonnal, hogy ott minél előbb ki tudják szárítani a belső eszközöket is.

Az is fontos, hogy milyen folyadék került a laptopba. Ha víz, akkor viszonylag egyszerűbb dolgunk van, a legártalmasabbak viszont az alkohol vagy a cukros italok. Valószínűleg a húsleves is az utóbbi kategóriába tartozik, hiszen jó zsíros, nem olyan egyszerű kiszárítani, mint a vizet.

NEM MINDEGY MI FOLYT BE

Ha valamilyen oknál fogva nem szeretnénk szervizbe vinni a gépünket, akkor egy csavarhúzó segítségével szét is kaphatjuk, de ezt csak olyanoknak ajánlom, akik tényleg értenek is ahhoz, ami a gép belsejében folyik. A kiszerelhető hardvereket víz esetében elég egy meleg és száraz helyre tenni, majd 3-4 napig szárítani, a problémásabb folyadékok esetében viszont izopropil-alkoholt használjunk, ami hatékonyan távolítja el a szennyeződést anélkül, hogy roncsolná az eszközöket.

Ha olyan a laptopunk, amit nem tudunk szétkapni, akkor nincs más választásunk, mint  szerviz, egészen addig pedig tartsuk fejjel lefelé, és reménykedjünk, hogy kijut belőle némi folyadék. Az is megoldás, ha egy tál rizsbe tesszük, bármennyire közhelyesnek tűnik: a rizsszemek ugyanis magukba szívják a nedvességet. Amint egy kicsit kifolydogált belőle a folyadék, rohanjunk vele a szervizbe!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik