Tech

Így teszi tönkre a számítógépét

Mindenki szeretné, ha megvásárolt eszköze minél több évig bírná a strapát, de vannak olyan rossz szokások, amikkel magunk teszünk rosszat a szeretett kütyünek. A PCmag összegyűjtötte a laptoptulajdonosok pár legjellemzőbb hibáját – ha az alábbiak közül valamelyik jellemző ránk, akkor fejezzük be sürgősen.

Párnán, ágyban, ölben használjuk a laptopot

A hő a számítógép esküdt ellensége. Ha a gépünk túlságosan felforrósodik, az csökkentheti a benne lévő hardverek, így a processzor és az akkumulátor élettartamát. Az asztali számítógépek esetében nem kell olyan sok mindenre figyelni: időnként takarítsuk ki sűrített levegővel a port. Ha laptopot használunk, körültekintőbbnek kell lennünk, hiszen a szállíthatóság rossz szokásoknak is kedvez – például ha sokszor tesszük a gépet takaróra, vagy más plüssszerű, puha anyagra, órákon át az ölünkben tartjuk. Ezzel csökkentjük a hűtés hatékonyságát, mert akadályozzuk a levegő szabad áramlását és a hő távozását. Lehetőség szerint használjuk az eszközt sík felületen.

Alapszabály az is, hogy ne tegyük ki az eszközt olyan helyre, ahol közvetlenül erős nap érheti, vagy forróság van, tehát ne hagyjuk kocsiban.

Nem bánunk vele elég finoman

Egyértelmű lenne, de sokan mégis az ellenkezőjét teszik, az asztali gépekkel ellentétben a laptopok különösen ki vannak téve a külső behatásoknak. Elég arra gondolni, hogy valaki egyszerűen a kijelzőnél ragadja meg és veszi fel az eszközt, vagy hanyagul ledobja azt a kanapéra, esetleg poháralátétnek használja. Ugyan a laptopok könnyen szállíthatók, minél bátrabban nyúlunk hozzájuk, annál nagyobb az esélye annak, hogy egyszer rossz mozdulatot teszünk.

Nem érdemes járkálni sem dolgozó laptoppal a kézben, mivel a merevlemez olvasófejének nem tesz jót.

Egy másik figyelmetlenség, hogy sokan csak lecsukják a gépet, és nem nézik meg alaposan, hogy az tényleg kikapcsolt-e, ekkor továbbra is pörög a merevlemez.

Nem jól töltjük

Csak azért, mert a laptopunk azt mondja, hogy az aksi még nyolc óráig bírja, nem jelenti azt, hogy ez mindig így lesz. A telepek idővel egyre gyengülnek, amire mi magunk is rásegítünk, ha elkövetünk egy alapvető hibát: mindig engedjük csutkára lemerülni. Inkább töltsük gyakrabban, de ne merítsük le teljesen. Az sem jó, ha mindig áramforrásról használjuk a gépet, mintha egy asztali PC lenne. Hetente 2-3 alkalommal húzzuk ki a töltőt, és használjuk úgy.

Tipikus hiba még, hogy a felhasználó minél messzebb próbálja elhúzni a töltő kábelét, ha átül máshova a lakásban, így az feszül, sérülhet a hálózati csatlakozó egy hirtelen rántástól.

(Kiemelt illusztráció: ThinkStock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik