Tudomány

Ezt hordja, ha mentené a heréit

Régóta vitatott kérdés, hogy a különböző alsónadrágtípusok milyen hatással vannak a herék egészségére. Egy új kutatás most megadhatja a választ.

A Harvard TH Chan Közegészségügyi Iskola munkatársainak új kutatása szerint a szűk alsóneműk csökkentik a spermiumok koncentrációját és számát – számol be az IFLScience. A vizsgálat azt is felfedte, hogy a hosszú, de szűk, illetve a rövid, de szűk alsónadrágokat viselő férfiakban a follikulus stimuláló hormon (FSH) szintje magasabb volt. A hormon a spermiumok érésére hat.

Lidia Mínguez-Alarcón, az új tanulmány vezető szerzője szerint elemzésük az első, amely kapcsolatokat mutatott ki a viselt alsónemű és a here működésének indikátorai között. A korábbi kutatások ugyanis következetlen eredményekre jutottak.

Mínguez-Alarcón úgy véli, hogy az FSH szintjének emelkedése egy kompenzációs folyamat hatása lehet.

A csökkenő spermiumszám és koncentráció hatására ugyanis az agy olyan jeleket bocsáthat ki, melyekkel növelni próbálja a hormon termelését.

A szakértők a vizsgálat során nagyjából 650 férfi közel 1 200 spermamintáját elemezték. Az érintett alanyok mind termékenységi vizsgálat alatt álltak. A férfiak közül mintegy 300-tól vérmintát is begyűjtöttek, így ezeknél a személyeknél fel tudták mérni az FSH szintjét.

Kép: Thinkstock

Az adatok alapján azon férfiaknál, akik lazább boxereket hordtak, 25 százalékkal magasabb volt a spermiumkoncentráció, 17 százalékkal a spermiumszám és 14 százalékkal alacsonyabb volt az FHS-szint, mint a szűkebb alsónadrágot viselő alanyoknál.

Fontos kiemelni, hogy a férfiak egy jelentős részétől csupán egy-egy mintát gyűjtöttek be, ez pedig befolyásolhatta a kutatás eredményeit. Hasonló módon arról sem szabad megfeledkezni, hogy a vizsgálatban olyan férfiak vettek részt, akik feltételezhetően termékenységi problémával küzdenek. Mínguez-Alarcón ennek ellenére úgy gondolja, hogy az alsónemű típusa hasonlóan fontos lehet más csoportoknál is.

Ezen a ponton boxerek vagy lazább alsónadrágok viselését ajánljuk, semmint a szűkebb alsónadrágokét

– nyilatkozta Mínguez-Alarcón.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik