Tech

Ijesztő, hogy már megint mit tanult egy gépagy

Ha az ember elolvas egy regényt, a karaktereket saját maga képzeli el a leírások alapján - na, erre valószínűleg nemsokára a mesterséges intelligencia is képes lesz, sőt, már bizonyos szinten így is sikerül neki valami hasonló. Egy kutató most azon dolgozik, hogy egyre jobban menjen a dolog.

A Koppenhágai Egyetem kutatóinak kódjával Animesh Karnewar programozó a mesterséges intelligenciát tanítja arra, hogy mindössze írott leírás alapján képes legyen képet alkotni egy emberi arcról. A megoldás egyelőre gyerekcipőben jár, és a megalkotott fotók nagyon pixelesek, de egyelőre nem is ez a lényeg: inkább az, hogy hatékonyabb működésre tanítsák az úgynevezett generatív kontriktív hálózatokat (GAN).

Ezek a hálózatok nagyjából úgy működnek, hogy két neurális hálózat vitázik egymással egészen addig, amíg megfelelő eredmény nem születik. Tegyük fel, hogy az első számú hálózatnak az a dolga, hogy meggyőzze a második számút, hogy egy általa alkotott kép valójában egy igazi fotó. Az egyes számú hálózat addig változtat a képen, amíg a második számút nem sikerül átverni, és az elhiszi, hogy tényleg egy valódi fotóról van szó.

A GAN rendszeren még van mit fejleszteni, ennek a projektnek is inkább az a célja, hogy jobbá tegye ezt a hálózati működést. Az alábbi videó megmutatja azt a folyamatot, amely során az egyik hálózat folyton pontosítja a képet azért, hogy képes legyen meggyőzni a második hálózatot a valódiságáról. A második hálózatnak, mint az jól látszik, nincsenek nagy elvárásai: a végeredmény pixeles és elmosódott, de határozottan nem rossz első próbálkozásként.

A T2F módszernek nevezett eljárást, ha tökéletesítik, rengeteg mindenre lehet használni majd: többek között például a rendőrség munkáját is segítheti az áldozatok vagy gyilkosok külsejének pontos megállapítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik