Tech
A robot face printed on 3D printer is on display at the Vodafone stand at the Cebit technology fair in Hanover on June 11, 2018. 
The Digital Business fair CEBIT in Hanover runs from June 11 until June 15, 2018. / AFP PHOTO / dpa / Julian Stratenschulte / Germany OUT

Ijesztő, hogy már megint mit tanult egy gépagy

24.hu
24.hu

2018. 08. 08. 14:45

Ha az ember elolvas egy regényt, a karaktereket saját maga képzeli el a leírások alapján - na, erre valószínűleg nemsokára a mesterséges intelligencia is képes lesz, sőt, már bizonyos szinten így is sikerül neki valami hasonló. Egy kutató most azon dolgozik, hogy egyre jobban menjen a dolog.
Korábban a témában:

A Koppenhágai Egyetem kutatóinak kódjával Animesh Karnewar programozó a mesterséges intelligenciát tanítja arra, hogy mindössze írott leírás alapján képes legyen képet alkotni egy emberi arcról. A megoldás egyelőre gyerekcipőben jár, és a megalkotott fotók nagyon pixelesek, de egyelőre nem is ez a lényeg: inkább az, hogy hatékonyabb működésre tanítsák az úgynevezett generatív kontriktív hálózatokat (GAN).

Ezek a hálózatok nagyjából úgy működnek, hogy két neurális hálózat vitázik egymással egészen addig, amíg megfelelő eredmény nem születik. Tegyük fel, hogy az első számú hálózatnak az a dolga, hogy meggyőzze a második számút, hogy egy általa alkotott kép valójában egy igazi fotó. Az egyes számú hálózat addig változtat a képen, amíg a második számút nem sikerül átverni, és az elhiszi, hogy tényleg egy valódi fotóról van szó.

A GAN rendszeren még van mit fejleszteni, ennek a projektnek is inkább az a célja, hogy jobbá tegye ezt a hálózati működést. Az alábbi videó megmutatja azt a folyamatot, amely során az egyik hálózat folyton pontosítja a képet azért, hogy képes legyen meggyőzni a második hálózatot a valódiságáról. A második hálózatnak, mint az jól látszik, nincsenek nagy elvárásai: a végeredmény pixeles és elmosódott, de határozottan nem rossz első próbálkozásként.

A T2F módszernek nevezett eljárást, ha tökéletesítik, rengeteg mindenre lehet használni majd: többek között például a rendőrség munkáját is segítheti az áldozatok vagy gyilkosok külsejének pontos megállapítására.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.