Tudomány

Megtalálták az Univerzum hiányzó anyagát

A csillagászok hosszú időn át nem találták a Világegyetem anyagának egy jelentős részét. A közelmúltban kutatók egy csoportja azonosíthatta a hiányzó részecskéket.

Az Univerzum anyaga úgynevezett barionokból épülnek fel. A kutatók az ősrobbanást alapul véve képesek becslést adni arra, hogy mennyi ilyen részecske is lehet a Világegyetemben. A megfigyelések azonban ellentétesek a számításokkal:

az Univerzum barionikus anyagának mintegy 30-40 százaléka hiányzik.

Bár a szakértők korábban is gyanakodtak arra, hogy az érintett tömeget a galaxisok közti térben kell keresni, eddig nem sikerült bizonyítani az elképzelést. A Fabrizio Nicastro, az olasz Nemzeti Asztrofizikai Intézet munkatársa által vezetett csapat azonban most úgy véli, sikerült megtalálniuk a hiányzó anyagot – írja az IFLScience.

Nicastro szerint a különböző kutatócsoportok 18 éven át tartó vizsgálatai után kollégáival végre azonosítani tudták a hiányzó megfigyelhető anyagot.

Az anyag, amelyet találtunk, pontosan ott van és pontosan annyi, mint amennyit az elméletben elvártunk, így azt mondhatjuk, hogy megoldottuk a modern asztrofizika egyik legnagyobb rejtélyét: a hiányzó barion problémát

– tette hozzá a szakértő.

A csillagászok eddig azért nem tudták kimutatni a részecskék jelenlétét, mert a galaxisok közti anyag rendkívül forró, ugyanakkor igen gyéren helyezkedik el. Éppen ezért az anyag alig befolyásolja a fény terjedését. A tömeg nagy része ráadásul ionizált hidrogénből áll, melyet kifejezetten nehéz tanulmányozni.

Az új vizsgálatban a csapat az 1ES 1553+113 jelű objektumot figyelte meg három héten át. Az elemzéshez különböző műholdakat használtak. Az 1ES 1553+113 egy igen erős rádióforrás, egy úgynevezett kvazár.

Az átfogó megfigyeléssel a szakértőknek sikerült kimutatniuk egy különös jelet: valami a kvazár és a Föld között elnyelt némi fotont. A kutatók így igazolták a forró, nagyjából 1 millió Celsius-fokos oxigén jelenlétét.

A csapat az elemzést kétszer hajtotta végre, egyszer 2015-ben és egyszer 2017-ben. Mindkét alkalommal ugyanarra az eredményre jutottak, ez pedig azt sugallja, hogy az észlelt jel nem a kvazárból kiáramló anyagtól, hanem az intergalaktikus térben lévő anyagtól származik.

A kutatók úgy gondolják, hogy az Univerzum barionjainak 10 százaléka a galaxisokban, 60 százaléka a galaxisok közt szétszórva elhelyezkedő felhőkben, 30 százaléka pedig a forró intergalaktikus térben található. Fontos kiemelni, hogy az Univerzum anyagának egy jelentős részét a csillagászok továbbra sem tudják kimutatni. Ez az anyagtípus az úgynevezett sötét anyag, amelyet a mai műszerekkel nem lehet megfigyelni.

A csapat következő célja az, hogy további kvazárok tanulmányozásával újabb bizonyítékokat gyűjtsenek.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a Szputnyik a legjobb vakcina, a minimálbér nem lesz adómentes, jövő héten átléphetjük a 4 milliós oltási határt, 6 millió beoltottól beszélünk társadalmi immunitásról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.