Tech

Aprópénz a Facebookra kiszabott büntetés az idei adatbotrány miatt

A brit adatvédelmi hatóság (ICO) a kiszabható legmagasabb bírsággal, 500 ezer fonttal (182,5 millió forint) sújtja az adatvédelmi botrányba keveredett Facebook közösségi oldalt – közölte Elizabeth Denham brit információs kormánybiztos szerdára virradóra.

Nagyon sötét ügyek tárulnak fel a Facebook botránya mögött
Sosem látott mértékben kerültek az adatok rossz kezekbe, amikkel aztán a felhasználók agyába másztak. A Facebook részvényei zuhanórepülésbe kezdtek.

Az MTI szerint Denham azzal indokolta a bírságot, hogy a Facebook megsértette az adatvédelmi rendelkezéseket, amikor nem védte meg felhasználói adatait. A kormánybiztos emellett arra is hivatkozott, hogy nem volt átlátható az sem, hogyan szerezték meg illetéktelenek ezeket az adatokat. Az 590 milliárd dollár piaci értékű amerikai vállalat számára a félmillió fontra rúgó bírság aprópénz, de ez a lehető legmagasabb összeg, amit a brit információs kormánybiztos bírságként kiszabhat.

Zuckerberg cégének semmiség egy ilyen büntetés – Fotó: Facebook

A végleges döntés előtt a Facebook még reagálhat a vádakra, a cég eddig csak annyit közölt, hogy megvizsgálja a brit hatóság köztes jelentését, és hamarosan válaszolni fog az abban foglaltakra. A cég adatkezelési vezetője, Erin Egan ugyanakkor újfent hangsúlyozta: az adatlopási botrányba keveredett Cambridge Analyticával szemben már jóval korábban cselekedniük kellett volna. A Facebook saját közlése szerint együttműködik a hatóságokkal az ügyben indított vizsgálatokban.

A Cambridge Analytica adatbotrány azután robbant ki, hogy kiderült, a brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cég közel 90 millió Facebook-felhasználó adatainak feldolgozásával igyekezett képet alkotni a választók politikai beállítottságáról, és ennek alapján személyre szabott üzenetekkel próbálta meg befolyásolni őket tudtuk nélkül például a Brexit-kampány idején és az amerikai elnökválasztáskor.

A botrányok ellenére is betegre kereste magát Mark Zuckerbeg
A felhasználókat és a piacot nem érdekli, milyen sötét ügyekbe keveredik a Facebook.

Bár Steve Satterfield, a közösségi oldal adatvédelmi igazgatója azt állította, a Facebook nem osztotta meg európai felhasználók személyes adatait szabálytalanul a Cambridge Analyticával, az Európai Bizottság korábban azt közölte: az illegális adatgyűjtés 2,7 millió európai felhasználót is érinthetett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik