Tech

Ezzel mentenék a barlangban rekedt thai gyerekeket

A hétvégén megkezdődött a barlangban rekedt thai gyerekek kimentése, és vasárnap négy fiatalt már a felszínre juttattak, majd az akciót éjszakára felfüggesztették, ugyanis 10-20 órára van szükségük a mentőcsapatoknak, hogy előkészítsék a mentés folytatását. A mélyben ugyanakkor még lenn van 8 fiú, illetve az edzőjük, és a kiszabadításukat segítheti, hogy Elon Musk, a Tesla és a SpaceX tulajdonosa bejelentette, hogy megalkottak egy olyan eszközt, ami segíthet a gyerekek kimentésében.

Musk egy Twitteres bejegyzésben gyerek méretű tengeralattjárónak nevezte az eszközt, és arról is írt, hogy a különleges kapszula már úton van Thaiföldre, sőt kevesebb, mint egy napon belül oda is ér.

Az őrült ötleteiről híres cégvezér hozzáfűzte azt is, hogy remélhetőleg hasznos lesz az eszköz a mentőcsapat számára, ha más nem, akkor a jövőben bekövetkező hasonló szituációkban. A SpaceX által tervezett és összerakott mentőkapszuláról ráadásul videók is készültek, amiken látható, hogy miképp tesztelik a „mini-tengeralattjárót” egy medencében – méghozzá egy emberrel a „fedélzeten”.

A 12 gyerekből álló focicsapat edzőjükkel együtt június 23-án sétált be a barlangba, ahonnan nem tudtak kijönni, mert a hirtelen jött eső elárasztotta a helyszínt. Kilenc napon keresztül semmit nem lehetett tudni róluk, majd két búvár talált rájuk – a thai hatóságok azóta folyamatosan azon dolgoznak, hogy minél hamarabb kimentsék a barlangban ragadt csapatot.

Barlangban rekedt gyerekek: mit tudunk a mentésről?
Négy csoportra osztják a fiúkat, az edző az utolsóban lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik