Nagyvilág
Maeszai, 2018. július 7.
A thaiföldi haditengerészet 2018. július 7-én közreadott felvétele katonákról az esõvízzel elárasztott Tham Luang barlangban, az ott rekedt tizenkét diák és edzõje kimentésére végzett mûvelet közben az észak-thaiföldi Csiangraj tartományban fekvõ Maeszaiban. A mentõegységek július 2-án találtak rá a június 23-án eltûnt ifjúsági focicsapat tagjaira és edzõjükre a Bangkoktól ezer kilométerre, északra fekvõ barlangrendszerben. A mentõmunkálatok során búvárok oxigénpalackokat helyeznek el a barlangban, a több kilométeres, tervezett mentési útvonal mentén. (MTI/EPA/Thaiföldi haditengerészet)

Barlangban rekedt gyerekek: mit tudunk a mentésről?

Benke Ágnes
Benke Ágnes

szerkesztő. 2018. 07. 08. 10:39

Már több órája zajlik a mentőakció, a búvárok valószínűleg elérték a csapatot, és megkezdték a tényleges mentést. A legjobb állapotban lévő gyereket hozhatják ki elsőként a több kilométer hosszú barlangrendszerből.

Amit eddig tudunk a mentésről:

 • A mentés helyi idő szerint délelőtt 10 órakor (magyar idő szerint hajnali 5-kor) indult, nagyjából 5 óra, amíg elérnek ahhoz a részhez, ahol a 13 fős csapat tartózkodik.
 • Ha minden a terv szerint halad, helyi idő szerint este 9-re (magyar idő szerint délután 4-re) az első gyerek kisétálhat a barlangból.
 • Azért kezdték meg most a mentést, mert szombat óta jelentősen esett a víz szintje a barlangban. Ez gyorsan változhat, ugyanis jelentős csapadékmennyiséget jeleznek előre a meteorológusok.
 • Mivel jelenleg alacsony a vízállás a barlangban, elképzelhető, hogy az út jelentős részét gyalog is meg tudják tenni, nem kell búvárkodniuk. Úgy tudni, a fiúk nem tudnak úszni, és bár kaptak búvárleckéket a barlangban, veszélyes lenne számukra a búvárkodás.
 • Viszont muszáj lesz búvárfelszerelést ölteniük, mert a barlang bizonyos részen merülni kell. A thai hírügynökség tweetje szerint a fiúk tandemben fognak merülni, úgy, hogy egy tapasztalt búvárhoz lesznek kötve, valahogy így:

 • Közel 2 kilométeres utat kell megtenniük a kijáratig.
 • A mentőakcióban 18 búvár vesz részt. 13 külföldi, 5 thaiföldi.
 • Egyenként hozzák ki a 12 fiút és az edzőjüket. Ez eltarthat néhány napig, főleg akkor, ha nagy mennyiségű eső esik. Ez esetben felfüggesztik a mentőakciót.
 • A gyerekek állítólag jókedvűek, és készen állnak.
 • A szüleik is beleegyeztek a mentőakció elindításába, bár a Guardian azt írja, nem biztos, hogy minden szülő igent mondott. „Tudnak az akcióról és megértették azt” – ennyit válaszolt egy illetékes az ezt feszegető újságírói kérdésre.
 • A barlangtól 57 km-re található egy kórház, ide viszik majd a gyerekeket és edzőjüket, ahogy kiszabadultak.
 • Lassan csordogálnak az információk a mentésről, a barlang közvetlen közeléből ugyanis kitessékelték az újságírókat. Csak a mentésben résztvevő búvárok, orvosok, biztonsági emberek lehetnek ott.
 • Négy csoportra osztják a fiúkat – idézi a Guardian a Bangkok Post értesülését. Az első csoportban 4-en lesznek, a többiben hárman. Az edző az utolsó csoportban kap helyet.

Cikkünket folyamatosan frissítjük.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Thaiföldi haditengerészet

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.