Nagyvilág
Maeszai, 2018. július 4.
A thaiföldi haditengerészet által közreadott képen néhány fiú a Tham Luang-barlangban 2018. július 4-én. megtalálták egy edzőjével együtt június 23-án eltűnt ifjúsági labdarúgócsapat tizenkét játékosát az észak-thaiföldi Csiangraj tartományban fekvő Maeszaiban. A barlangba betört víz által a külvilágtól elzárt tizenhárom emberhez sikerült eljutni a mentőknek és egészségügyiseknek, de a kimentésük legbiztonságosabb módját még keresik. (MTI/AP/A thaiföldi haditengerészet Facebook-oldala)

Nagyon gyorsan ki kell hozni a gyerekeket a barlangból, mert megérkezett a monszun

Benke Ágnes
Benke Ágnes

szerkesztő. 2018. 07. 08. 13:58

Vasárnap, magyar idő szerint hajnali ötkor kezdődött az az óriási mentőakció Thaiföldön, amiben 18 profi búvár próbálja kihozni a barlangból a 12 tizenéves fiúból és edzőjükből álló focicsapatot. Június 23-án kirándultak el a Tam Luang Nang Non barlanghoz, ami a hirtelen jött esőzések miatt megtelt vízzel. A csapat 14 napja raboskodik a barlangban.

Azért szombaton indították el mentőakciót, mert a szakembereknek sikerült annyi vizet kiszivattyúzniuk a több kilométeres barlangrendszerből, hogy viszonylag alacsony a vízállás, de még így is búvárkodniuk kell a kijutáshoz az úszni sem tudó gyerekeknek.

A helyzet drámaiságát fokozza, hogy nagyon szorít az idő, az eső ugyanis kisebb-nagyobb intenzitással szinte folyamatosan esik. A Sky News riporterének helyszíni bejelentkezéséből jól látszik, mennyire:

 

Márpedig ha nem hagy alább, félő, hogy megint megtelik vízzel a barlang, és akár hetekig, hónapokig is bent rekedhet a csapat. A régióban júliustól októberig tart a monszunidőszak, ekkor annyi eső esik, hogy komplett falvakat vág el a külvilágtól.

A mentés alacsony vízállásnál sem egyszerű, mert közel két kilométeres szakaszt kell megtenniük ahhoz, hogy kijussanak. A fiúkat valószínűleg a profi búvárokhoz kötik, így tandemben próbálják őket kihozni. A víz mocsaras, hideg, a szűk vájatokban koromsötét van.

A mentésről itt lehet bővebben olvasni:

Maeszai, 2018. július 7.
A thaiföldi haditengerészet 2018. július 7-én közreadott felvétele katonákról az esõvízzel elárasztott Tham Luang barlangban, az ott rekedt tizenkét diák és edzõje kimentésére végzett mûvelet közben az észak-thaiföldi Csiangraj tartományban fekvõ Maeszaiban. A mentõegységek július 2-án találtak rá a június 23-án eltûnt ifjúsági focicsapat tagjaira és edzõjükre a Bangkoktól ezer kilométerre, északra fekvõ barlangrendszerben. A mentõmunkálatok során búvárok oxigénpalackokat helyeznek el a barlangban, a több kilométeres, tervezett mentési útvonal mentén. (MTI/EPA/Thaiföldi haditengerészet)
Barlangban rekedt gyerekek: mit tudunk a mentésről?
Négy csoportra osztják a fiúkat, az edző az utolsóban lesz.

Kiemelt kép: MTI/AP/A thaiföldi haditengerészet Facebook-oldala

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. február 7.
Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos a Miért jönnek a hollywoodi sztárok és produkciók Magyarországra? című háttérbeszélgetés után Budapesten, a Magyar Nemzeti Filmalap székházában 2017. február 7-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Meghalt Andy Vajna

Kommentek

Budapest, 2011. február 4.
Andrew G. Vajna filmproducer, a filmipar reformjáért felelõs, 2011 januárjában kinevezett kormánybiztos interjút ad dolgozószobájában a Magyar Távirati Irodának.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.