Tech

A nagy farkak energiája őrjíti meg az internetet

Még a Jurassic Park őrületesen laza tudósa, Dr. Ian Malcolm se tudna kigründölni olyan kismillió változós káoszelméletet, ami pontosan megjósolná, miből lesz óriási internetes trend, mekkora hülyeségek tudnak elképesztően népszerű mémmé válni pillanatok alatt. Ezt bárki megerősítheti, aki az elmúlt hét folyamán járt az internet angol nyelvű felében, ahol egy ragályos, debil, de egyszersmind meglepően elgondolkodtató mémre közelít rá a zeitgeist vad, pillanatnyi fókusza.

Bemutatjuk a Nagy Farok Energiát.

Ha valaki belenéz az újságírás koporsójába szánt szögek beverésére specializálódott BuzzFeed nevű internetes portál friss kínálatába, furcsa anomáliára lehet figyelmes. Egyre több anyag foglalkozik ugyanis az úgynevezett Big Dick Energy-vel, azaz a Nagy Farok Energiával:

Mindent elárasztott a Nagy Farok Energia – Forrás: 24.hu

A cikkek címei között olyanokat találunk, mint “Teljes útmutató a Nagy Farok Energiához”, “Hány százalék a te Nagy Farok Energiád?”, valamint “Egy döntő lista a Nagy Farok Energiával túlcsorduló női filmszereplőkről”. Az hasonlóan épületes anyagokkal foglalkozó oldal kínálatára ránézve adódik a kérdés, hogy tényleg valami nagy, globális jelenségről van szó, vagy csak valaki beleborított fél vekni kokaint a BuzzFeed irodájában a kávégépbe szerkesztőségi értekezlet előtt. Azonban ha körbenézünk egy picit, rögtön látjuk, hogy nem csak egy elszigetelt agymenésről van szó.

A Nagy Farok Energia tényleg mélyebbre hatol.

A jelenséggel már milliónyi tweet, több hosszabb elemzés, valamint némileg zavarodott fórumok foglalkoznak hosszasan, és a Google Trendsen is megfigyelhető a téma felfutása, tehát óriási volumenű penetrációról beszélünk. A mém elterjedtségéhez az is hozzátartozik, hogy a (nyugaton) mindenki által ismert Twitteren terjedt el futótűz-szerűen, nem a viszonylag alacsony követővel rendelkező Facebookos mémoldalak, vagy egy reddites vagy 4chanes elektronikus pöcegödör keretein belül fejlődött ki.

HOGYAN LEHET NEKED IS NAGY FAROK ENERGIÁD?

A Nagy Farok Energia mibenlétével kapcsolatban először is fontos leszögezni, hogy nem egy nem-specifikus, szexista áthallással rendelkező mémről beszélünk. Semmilyen megkötés nincs ugyanis arra vonatkozóan, hogy kicsoda és micsoda rendelkezhet Nagy Farok Energiával.  Ha belenézünk a jelenség egyre bővülő szakirodalmába, észrevehetjük, hogy egy csomó minden rendelkezhet ezzel. A Menyasszony a Kill Billből. Rihanna. Mr Proper. Középiskolás kórusigazgatók. Rihanna. Ursula a Kis Hableányból. Onyx, a gyógyító kristály. Onyx, a pokémon. Rihanna. Emberek, akik túl jók Unóban. Rihanna. Főleg Rihanna.

Érzed a Nagy Farok Energiát?Forrás: Dimitrios Kambouris / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Szomoróúan tapasztalhatjuk viszont, hogy a Big Dick Energy-nek (továbbiakban BDE), egyelőre sajnos nincs szótári definíciója, így más forrásokhoz kell nyúlnunk, ha pontosan értelmezni akarjuk. Jelenleg a legnépszerűbb hivatkozási pontnak számít az a priya nevű felhasználó által közzétett tweet, ami így definiálja a BDE-t:

a Nagy Farok Energia magabiztosság önteltség nélkül. Soha nem helytelen, és lehetetlen tettetni. A szexuális megfelelője annak, amikor írsz egy csekket 10 ezer dollárra, és tudod, hogy biztos van ennyi pénzed a fiókodban.”

Így már mindjárt érthetőbb, miért lehetséges a BDE-t nemeken és világokon átívelően a kúlság netovábbjaként értelmezni. A Nagy Farok Energiához nem kell, hogy farka legyen az embernek, az egyetlen dolog, ami számít, az a kőkemény, pulzáló önbizalom, ami hűvös magabiztossággal cövekeli le birtoklóit az élet viharaiban. Ahhoz, hogy Nagy Farok Energiát szerezzünk, nem kell más, mint hogy nyugodtan, kétségek nélkül kezeljük az élet problémáit, és hogy mindig, minden körülmények között kőkemény falloszként magasodjunk környezetünk fölé.

HOGYAN LETT RIHANNA A NAGY FAROK ENERGIA GLOBÁLIS NAGYKÖVETE?

A BDE trend gyökereit meglepő módon a nemrég elhunyt sztárszakács, Anthony Bourdain körül kell keresni. Egy twitteres felhasználó élt először ezzel a kifejezéssel, amikor tiszteletét tette az elhunyt író emberi nagysága előtt. A felhasználó az elhunyt szakács elhivatottságát próbálta jellemezni a némileg idioszinkratikusnak nevezhető kifejezéssel. A BDE azonban nem itt, hanem picit később változott virális tartalommá, más hírességek kapcsán.

Köszi Ariana!Forrás: AFP

Az igazi Nagy Farok Energia-őrületetet Ariana Grande indította el, aki egy azóta már törölt tweetben hangsúlyosan pozitívan nyilatkozott vőlegényének, az SNL-ből ismert Peter Davison férfiasságának méreteiről (állítólag 25 centivel van megáldva az úr), amire később, egy másik tweetben hivatkoztak le a BDE kifejezéssel. És innentől már nem volt megállás: esztelen sebességben kezdtek sorjázni a témában született, megkapóbbnál megkapóbb észrevételek, de talán egyik legvehemensebben alátámasztott elmélet Rihannával kapcsolatban született.

A barbadosi énekesnőnek alig volt szüksége pár napra ahhoz, hogy a BDE-mozgalom kulcsfigurája legyen:

sokak szerint ugyanis ő az, aki megtestesíti a Nagy Farok ideált. Ehhez hozzájárul többek között szépsége, félelmet nem ismerő stílusérzéke, valamint kiváló üzleti döntései. Egy másik érdekes gyakorlat a kifejezés alkalmazásában a BDE elosztása a Négy Chris között: alaposabb vizsgálat után ugyanis meg lehet állapítani, hogy míg a hűvösen laza Evans és a butus, de vagány Pratt bőven rendelkezik BDE-vel, addig a túlzottan flegma Pine és a túlgyúrt, izomagyú Hemsworth-öt elkerüli a Nagy Farok Energia.

MENNYI SZEXIZMUS VAN AZ EGÉSZBEN?

Mint minden, a mainstreambe berobbanó mém, a BDE sincs kritikusok nélkül. Erre is többen rásütötték a toxikus férfiasság vádját, már csak azért, mert legalább is nyelvi szinten a férfi nemi szerv áll a központban. Arról az impulzusról van szó, ami a méretes farkakat automatikusan a magabiztossággal és a férfias kiállással azonosítja. Ilyen szempontból holott a BDE-mozgalom igyekszik hangsúlyosan elkülöníteni a metaforikus szóhasználatot a fizikai aktualitásokkal, a kifejezés mögött üzenetszinten azért még ott van az az implikáció, mely szerint

nagy fasz = menőség.

Bármit is gondolunk azonban a jelenségről, gondoljuk gyorsan, mert ahogy minden más mém, ez is valószínűleg csak hetekig lesz velünk. Addig viszont érdemes átgondolni, szerintünk ki rendelkezik a legelsöprőbb Nagy Farok Energiával. Orbán ViktorZlatan Ibrahimovic? Esetleg Ókovács Szilveszter? A lehetőségek száma végtelen.

Nyitó kép: AFP PHOTO / Angela WEISS

Ajánlott videó

Olvasói sztorik