Mobil

A Facebook pontosan tudja, hányszor kerestünk rá az exre

Igen, a Facebook sokat tud rólunk, beleértve minden olyan alkalomról is, amikor az ex, a plátói szerelem, vagy más profilja után kémkedünk a közösségi oldalon. Ez abból a közel 225 oldalas és 2000 kérdést tartalmazó dokumentumból derül ki, amit az amerikai kereskedelmi kamara bizottsága nyújtott be a Facebooknak. Mark Zuckerbergnek a kongresszus előtt is számot kellett adnia a Cambridge Analytica nevű céghez fűződő botrányról, és sok kérdésre válaszoltak utólag írásban.

Kamala Harris kaliforniai szenátor az adatgyűjtés kiterjedtségére volt kíváncsi, azon belül is arra, hogy a Facebook gyűjti és tárolja-e azt, hogy ki hányszor keresett rá egy másik felhasználó profiljára. A cég válasza: igen, megtartják arra vonatkozó számokat, kit és hányszor stalkoltak le a felhasználók.

A jó hír: törölhetünk bármilyen keresési előzményt, ha szeretnénk, igaz hat hónapot kell várni addig, míg végleg eltűnik a cég szerveréről.

Hogyan csinálhatjuk? Keressük meg a profilunkon a Tevékenységi naplót, majd a Keresési előzményeket a Továbbiak hivatkozás alatt. Itt látni fogjuk, mire kerestünk rá a Facebook sávjában, s egyszerűen a mellette lévő törlés jelet kell megnyomnunk. Egyébként magyar nyelvű segítséget is találunk ehhez.

A facebookos keresési előzményeinket természetesen más nem láthatja, csak mi, de aki tart attól, hogy a fiókjában turkálva valaki ezt visszanézné, annak nem árt az elővigyázatosság. A Facebook és az Instagram körül mindig is nagy volt a találgatás, hogy mennyire számít az a tartalmak megjelenítésekor, hogy kinek hányszor léptünk interakcióba a profiljával, és az sem meglepő, hogy ha egy idegen profilját sokszor nézegetjük a Facebookon, előbb-utóbb viszontlátjuk a Kit ismerhetek? opcióban – feltételezzük, hogy a közösségi oldal erre azt válaszolná, hogy a felhasználói élmény javítása miatt.

ÉS MÉG SOK MÁST IS TUD

A Facebook azt is elárulta többek közt, hogy adatot gyűjt:

  • az egérmozgásokról
  • arról, hogy a közösségi oldal a háttérben van-e megnyitva, vagy azt aktívan böngésszük
  • a készülékünk akkumulátor-töltöttségéről, az internetünk minőségéről
  • a közelben elérhető wi-fi csatlakozási pontokról
  • ha engedélyeztük, akkor a hívásnaplót és SMS-es naplóhoz is hozzáfér

Ajánlott videó

Olvasói sztorik