Tech

Az új Zenbook Pro alaposan feladta a leckét az Apple-nek

Az Asus 2011-ben hívta életre a Zenbook termékcsaládot, ami a Macbook Air által divatba hozott ultrabook kategóriában indult versenybe a vásárlók kegyeiért, méghozzá sikerrel, hiszen a kifejezetten vékony és komoly hardverrel felszerelt gépvonal immáron hét éve van jelen a piacon. A tajvani Computexen ráadásul lehullott a lepel a legújabb modellekről, a 15 és 14 colos Zenbook Pro gépekről, amik az impozáns hardver mellé megkapták a ScreenPad névre keresztelt újdonságot is.

A Zenbook Pro nagy újdonsága a ScreenPad – Forrás: Asus

NESZE NEKED APPLE!

Ha már szóba került az Apple, gyorsan érdemes megjegyezni, hogy nem is olyan régen ők szerelték fel néhány gépüket az érintésérzékeny Touchbar kijelzővel, amiért egyaránt kaptak hideget és meleget a felhasználóktól. Ezt a megoldást gondolta tovább és tette tényleg használhatóvá az Asus, hiszen a ScreenPad lényegében egy nagy felbontású extra képernyő a billentyűzet alatt, ami touchpad is egyben,

egészen új távlatokat nyitva a felhasználók előtt.

A ScreenPad egy Windows Precision Touchpad (PTP) és egy interaktív, 5,5 hüvelykes FHD érintőképernyő kombinációja, ami megkönnyítheti és/vagy gyorsabbá teheti a különböző programok kezelését – már csak azzal is, hogy szimplán az F6-tal válthatunk az érintőképernyő és a touchpad mód között.

Forrás: Birkás Péter / 24.hu

A ScreenPad egyrészt rendelkezik dedikált alkalmazásokkal (számológép, zenelejátszó, numerikus billentyűzet, gyorsindító gombok), amik megjelennek a kis képernyőn és ott kezelhetők, a Screen Extender mód pedig lehetővé teszi, hogy az extra kijelző a fő kijelző kiterjesztéseként működjön – lehúzhatunk rá például oktatóvideókat, hogy ott nézzük őket, miközben a nagy képernyőn vágunk egy videót.

És ez még nem minden, ugyanis már most is vannak olyan szoftverek – jelenleg még csak a Microsoft Word, Excel és a PowerPoint –, amik kihasználják az Asus újfajta megoldását, adaptív menükkel és

szerkesztésvezérlőkkel téve könnyebbé a munkát.

Wordben és PowerPointban például adott lehetőség, hogy a ScreenPadról formázzuk (félkövér, dőlt és társai), illetve méretezzük az éppen szerkesztett szöveget, ugyanakkor arra is használható, hogy böngészőbővítmények segítségével onnan kezeljünk egy YouTube-videót, így például nem kell ablakot váltani, ha zenét váltanánk, vagy épp megállítanánk, amit hallgatunk.

Galéria
Forrás: Birkás Péter / 24.hu

A Windows emellett gondoskodik arról, hogy a ScreenPad mindig a legfrissebb verziót futtassa a kompatibilis szoftverekből, az új alkalmazások pedig a Windows Áruházból lesznek elérhetők. A lelkes fejlesztők számára már most elérhető a ScreenPad SDK, így bárki készíthet olyan applikációkat, amik kihasználják a speciális képernyőben rejlő lehetőségeket.

A megfelelő alkalmazásoknál a ScreenPad szerkesztésre is hazsnálható – Forrás: Birkás Péter / 24.hu

VÉKONY, MÉGIS COMBOS

Az új Zenbook Pro a termékcsalád korábbi tagjaihoz képest ismét egy kifejezetten vékony, és egészen ízléses laptop, és érdemes azt is megnézni, hogy az Asus ezúttal milyen komponenseket pakolt a Zenbook Pro 15-be. A laptop eltérő konfigurációkkal lesz kapható, és ezek között

akadnak olyanok is, amik ScreenPad nélkül érkeznek.

Ezen változatok közül a legerősebb modellben nyolcadik generációs Intel Core processzor, 16 GB RAM, gamer szintű NVIDIA dedikált grafikus kártya, illetve kifejezetten gyors SSD kap helyet, akár gigabit-osztályú 802.11ac Wi-Fi-vel, USB-C Thunderbolt 3-mal, első generációs Type-A USB 3.1-el, továbbá szabványos HDMI kimenettel kiegészítve.

A vékony test egészen durva hardvereket rejt – Forrás: Asus

A ScreenPaddel felszerelt, UX580 kódnevű ZenBook Pro 15 viszont már 15 hüvelykes 4K UHD Pantone-hitelesített kijelzővel, sőt akár Intel Core i9 processzorral, 16 GB 2400Hz-es DDR4 RAM-mal, és NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti grafikus kártyával is rendelhető lesz –

bivalyerős összeállítás, amit aligha akaszt meg bármi.

Valamikor 2018 második felében érkezik továbbá az új Zenbook Pro 14 colos változata (UX480 kódnéven) ami akár a legújabb, Intel Core i7 processzorral és NVIDIA GeForce GTX 1050 Max-Q grafikus kártyával is rendelhető lesz – Magyarországon is, habár hivatalos árakat egyelőre még nem közölt a gyártó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik