Tech

Napi Doodle: híres operatőrt ünnepel a Google

Két nap szünet után újabb ünnepi emblémával jelentkezett a Google, ezúttal James Wong Howe operatőrnek állítva emléket. A kínai születésű, de amerikai filmművész több mint 130 mozgóképen dolgozott, a fekete-fehér korszakban az árnyékok mestereként tartották számon, és az elsők között használta úgy a mélységélességet filmen, hogy egyszerre maradjon éles az elő- és háttér is.

James Wong Howe – Forrás: Google

Egyik legelismertebb munkája az 1934-es Tetemrehívás, de dolgozott olyan filmeken is, mint az 1975-ös Funny Lady, vagy az 1956-os Piknik. A 30-as és 40-es években Hollywoodban nem akadt nála keresettebb operatőr, összesen tízszer jelölték Oscarra a munkájáért, és kétszer el is nyerte a díjat: először az 1955-ös Tetovált Rózsá-ért, majd az 1963-as Hud-ért.

A James Wong Howe-t ünneplő egyedi emblémát eredetileg tavaly akartan élesíteni a Google, de a Harvey hurrikán pusztítása miatt elhalasztották, és csak ma tették nyilvánossá. A mai különleges logo elsősorban az Egyesült Államokban jelenik meg a Google keresőjének főoldalán, de a Google Doodle oldalán bárki megcsodálhatja, az összes korábbi emblémával együtt.

A mai doodle az Egyesült Államokban jelenik meg a Google kereső főoldalán – Forrás: Google

MI AZ A GOOGLE DOODLE?

A Google Doodle a Google keresőoldalán látható logó speciális, alkalmi változata. A doodle (ünnepi embléma) minden esetben valamilyen jeles vagy kifejezetten érdekes eseménynek vagy személynek állít emléket, grafika vagy mozgókép formájában, amit mindig más alkotó tervez. A speciális alkalmakat a cég nem jelenti be előre, minden nap meglepetés, hogy mi kerül ki, ugyanakkor a Google nem készül az év minden napjára egyedi logóval.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik