Tech

Napi Doodle: Rám Mohan Ráj születését ünnepli a Google

Május 22. sem maradhatott egyedi Google Doodle nélkül, a keresőóriás ma a 246 éve született, indiai Rám Mohan Rájt ünnepli, aki a vallási, társadalmi és oktatási reformjaival írta be magát a történelembe.

Rám Mohan Ráj 1828-ban monista alapokon álló reformista hindu irányzatot hozott létre Bráhmo Szabha néven, és ebből fejlődött ki később a Bráhmo Szamádzs szociális-vallási mozgalom. Rájt a modern India megalapítójának is tartják, hiszen vitatta a hagyományos hindu kultúra néhány alapvetését, és kijelölte a modern India fejlődésének alapvonalait.

Forrás: Google / Beena Mistry

Többek között ellenezte a hinduk között elterjedt gyermekházasságot és az özvegyek önkéntes tűzhalálát, a szatit, az özvegyek újraházasodásának tilalmát, a nők diszkriminációját, a poligámiát és a kasztrendszert is. Politikai szerepét a hagyományos indiai kultúra és a nyugati eszmevilág közeledésének megteremtésében látta, cselekedeteit pedig a felvilágosodás és humanizmus eszméje hatotta át. A brit uralommal szemben lojális volt, de műveiben az indiaiakat öntudatos magatartásra ösztönözte.

A Rám Mohan Ráj születésének évfordulóját ünneplő egyedi Google Doodle-t a Torontóban élő Beena Mistry dizájner készítette, a műve elsősorban Indiában jelenik meg a Google keresőjének főoldalán, de a Google Doodle oldalán bárki megcsodálhatja, az összes korábbi emblémával együtt.

A mai doodle Indiában jelenik meg a Google kereső főoldalán – Forrás: Google

MI AZ A GOOGLE DOODLE?

A Google Doodle a Google keresőoldalán látható logó speciális, alkalmi változata. A doodle (ünnepi embléma) minden esetben valamilyen jeles vagy kifejezetten érdekes eseménynek vagy személynek állít emléket, grafika vagy mozgókép formájában, amit mindig más alkotó tervez. A speciális  alkalmakat a cég nem jelenti be előre, minden nap meglepetés, hogy mi kerül ki, ugyanakkor a Google nem készül az év minden napjára egyedi logóval.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik