Tech tesztlabor

Ez a hangszóró kiviszi a házfalat is

A zenelejátszóként is használható, és a Bluetooth-kapcsolatot alapfunkcióvá tevő okostelefonok elterjedésével a hordozható hangszórók piaca is rohamos fejlődésnek indult, és ma már tengernyi gyártó termékei közül lehet válogatni. Mi a Sony egyik legújabb modelljét, az SRS-XB40-et próbáltuk ki, ami a borsos árcéduláért extra basszust, LED-es fényjátékot és komoly hangerőt kínál.

A hordozható hangszórók egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy könnyen szállíthatók legyenek, viszont ennek a kitételnek az SRS-XB40 épphogy eleget tesz, hiszen a Sony egy kifejezetten méretes termékkel állt elő. 27,9 cm széles, 10 cm magas és 10,5 cm mély, ráadásul másfél kiló, így minimum egy normális hátizsák szükséges, ha valahová magunkkal szeretnénk vinni.

Dizájn terén egy lekerekített szélű, hátrafelé süllyedő „téglát” kapunk, az elején a burkolathoz passzoló színű (piros, kék, fekete) hangszóróvédő ráccsal, felül pedig a különböző gombokkal és kijelzőkkel.

Galéria
Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

A hátlapon szintén helyet kapott egy kisebb rács, emögött található az extra basszusért felelős egyik passzív radiátor, illetve a jobb oldalra tervezték azt a szigetelt, de könnyen lepattintható panelt, ami mögött a hagyományos aux bemenet, a 9.5V-os hálózati csatlakozó, illetve egy USB-A port található.

A hangszórót csak a csomaghoz járó meglehetősen bumfordi hálózati adapterrel lehet tölteni, USB-n keresztül viszont erre nincs lehetőség,

ami egy hordozható eszköznél érthetetlen megoldás, még úgy is, hogy az SRS-XB40 akár 24 óráig is bírja egyetlen feltöltéssel. Utóbbit ugyan nem teszteltük, de az tény, hogy napi 3-4 óra használat mellett közel egy hétig nem kellett a hálózatra dugni a készüléket.

Fotó: 24.hu / Karancsi Rudolf

CSAK PÁR ÉRINTÉS

Az üzembe helyezés nem atomfizika: NFC-s Androidos eszközzel mindössze hozzá kell érinteni a telefont a hangszóróhoz és már meg is van a kapcsolat, minden más készüléknél pedig marad a hagyományos bluetooth-os párosítás, ami szintén nem vehet igénybe több időt, mint egyetlen perc.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Innentől az SRS-XB40 vezérelhető akár a telefon saját lejátszóprogramjával, de a készülék mellé letölthető két ingyenes dedikált alkalmazás is: a Music Centerből nemcsak a zene menedzselhető, de különböző beállításokat is eszközölhetünk,

a Fiestable pedig egy olyan DJ applikáció (hanghatásokkal, effektekkel, LED-szabályzókkal), amit jó érzésű ember aligha fog használni.

Maga a hangszóró két sztereóban szóló 61 mm-es, 20Hz és 20,000Hz közti tartományt lefedő meghajtóval van felszerelve, illetve elöl és hátul helyet kapott egy-egy passzív radiátor, amik a külön gombbal aktiválható Extra Bass bekapcsolásával teszik még erőteljesebbé a basszust.

Látványos kiegészítő továbbá, hogy az SRS-XB40 három fényforrással is fel van szerelve: van egy RGB „keret” az elülső védőrács körül, külön megvilágítás a hangszóróknak, illetve meghajtónként egy-egy stoboszkóp. Ezek a zene ütemének megfelelő fényjátékot biztosítanak, vezérelhetők a már említett Music Centerből, illetve egyetlen hosszú gombnyomással akár teljesen ki is kapcsolhatók.

A készülék 4.2-es Bluetooth-szal kapcsolódik a készülékeinkhez, és az SBC, AAC és LDAC kodekeket támogatja. Utóbbi a Sony saját, az átlagnál jobb minőséget biztosító fejlesztése, ami korábban csak a megfelelő Xperia készülékekkel volt használható, de mivel mostanra bekerült az Android Oreóba is, az LDAC-ot támogató eszközök (pl. Google Pixel) már eleve ezt a szabványt használják a streameléshez.

KIVISZI A HÁZFALAT

Ami a hangzást illeti, az első, amire fel kell készülni, hogy az SRS-XB40 kialakításának köszönhetően mindenirányú hatásra nem lehet számítani, szóval a hangszórót érdemes mindig úgy tájolni, hogy az előlapja felénk nézzen, ugyanis így kaphatjuk a legjobb hangélményt.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Ami az erőt illeti, arra egyáltalán nem lehet panasz, ugyanis maximumra „csavarva” a készülék tényleg egészen impozáns teljesítményt nyújt, olyat, ami egy lakásban akár már kellemetlen is lehet (a szomszédoknak mindenképp),

a szabadban pedig akkor is simán megállja a helyét, ha épp egy sokszereplős medencés partihoz kell talpalávalót szolgáltatnia.

Az SRS-XB40 ráadásul nemcsak kellően hangos, de a megszólaló zene minőségére sem lehet panasz. A meghajtók még a hangerőszabályzót plafonig tolva sem torzítanak, és a különböző tartományok is jól muzsikálnak, kellemes tónusú, a finom részleteket is egész jól kiemelő hanghatást biztosítva.

Fotó: 24.hu / Karancsi Rudolf

Ha rendelkezésünkre áll LDAC kompatibilis készülék, amin le tudunk játszani FLAC formátumot, a különbség érezhető lesz, de a lehető legjobb minőséget persze akkor érhetjük el, ha nem Bluetooth-on, hanem hagyományos kábelen keresztül „vezetjük át” a zenét a hangszórókba.

AZ ÁRA…

Az SRS-XB40 egy masszív, minőségi anyagokból összerakott, erőteljes és egészen jó hangzást biztosító, habár meglehetősen méretes hordozható hangszóró, amiből a Music Center applikáció segítségével akár tízet is összeköthetünk, ha brutális bulit szeretnénk rendezni.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

A Sony készüléke a prémium kategóriába tartozik, így a 65 000 forintos ajánlott fogyasztói ára sokak számára megdöbbentően magas lehet (habár ennél azért olcsóbban is beszerezhető), viszont igazából nem is az összeggel van baj, amit a hangszóróért kérnek, hanem az ár/érték aránnyal.

A kütyü jól szól, még kihangosítóként is simán használhatjuk,

elég sokáig bírja szuflával, ugyanakkor csak hálózatról tölthető, az IPX5 szabványnak megfelelően inkább cseppálló, mintsem vízálló (tehát a medencés bulinál azért biztonságba kell helyezni), és ezért az árért nagyon hiányzik a 360 fokos kialakítás, ami minden irányba ugyanúgy közvetíti a kedvenc zenéinket.

A szomszéd ennek biztos nem fog örülni
A Sony hangrendszere a kompakt méret és az átlagon felüli teljesítmény mellett a többfunkciós lehetőségek okán is érdemes a figyelemre.

Az SRS-XB40 alapvetően nem rossz vétel, hiszen a pénzünkért tényleg egy minőségi készüléket kapunk, kialakítás és hangminőség szempontjából egaránt, ugyanakkor, ha nem őrülünk meg az amúgy látványos LED-es fényjátékért, és nem a márkahűség hajt, akkor érdemes tisztában lenni azzal, hogy ugyanezt (vagy akár többet is: mindenirányú hangzás, vízállóság) olcsóbban megkaphatjuk más gyártóktól.

MÉG TÖBB HARDVERTESZT:

Olvasói sztorik