Tech tesztlabor

Elfér egy farzsebben, és házimozizni is lehet a mini projektorral

Ha projektorokról van szó, az emberek többségének még mindig az asztali számítógép méretű monstrumok jutnak az eszébe, pedig a méretbeli csökkenés már ezeket a kütyüket is elérte. Az idén áprilisban piacra dobott Sony MP-CD1 például elfér egy farzsebben, de a tesztünk alapján ettől függetlenül nagyszerű társ lehet a munkában, és otthoni szórakozásra is simán használható.

A Sony MP-CD1 nevű projektorát kézbe véve az első, amire rácsodálkozunk, az a valóban apró méret és a minimális súly. A kategóriájához képest tényleg kicsi szerkezet alig nagyobb, mint a manapság divatos tepsi telefonok: 1,6 cm vastag, 8,3 cm széles és 16 cm hosszú, a súlya pedig mindössze 280 gramm.

Tényleg elfér egy zsebben, a táskánkban pedig alig foglal helyet.

A kompakt méret persze ezúttal is kompromisszumokkal jár, magyarán a mini projektor a teljesítmény szempontjából nem ér a hagyományos nagytestvérek nyomába, de ennek ellenére teljes értékű szerkezet, ami rendszeresen meetingeket és előadásokat tartó felhasználók számára lehet igazán hasznos, de munkán kívüli szórakozás esetén is bőven megállja a helyét.

Forrás: Bielik István / 24.hu

KICSI A BORS, DE NEM OLYAN FÉNYES

Az MP-CD1 egészen igényes csomagolásban érkezik, kapunk mellé egy elegáns bőrtokot, hogy utazás közben se sérüljön, illetve a pakk része egy HDMI-kábel, egy USB-C vezeték a gyorstöltéshez, illetve egy USB-C/micro USB átalakító, hogy a kütyü tényleg bárhol és bármikor tölthető legyen.

A kivetített kép felbontása 854 x 480 pixel, 16:9-es képaránnyal, amit az apró kütyü egy méter távolságról 40 colos képátmérővel képes kivetíteni, három és fél méterről viszont már 120 col is elérhető, ami egészen impozáns teljesítmény. A távolság növelésével persze a képméret tovább növelhető, de ilyenkor

a nem épp csúcs képminőség értelemszerűen jelentősen romlani kezd.

A projektor a Texas Instruments DLP IntelliBright technológiájával készült, aminek hála a szerkezet a kis méret ellenére is normális és kontrasztot képet biztosítson. A Sony aprósága ezen a téren nem is teljesít rosszul, viszont a fényereje mindössze 105 lumen, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy csak akkor kapunk értékelhető képet, ha egy rendesen besötétített szobában vetjük be projektort.

A használat előtt muszáj lesz besötétíteni – Forrás: Bielik István / 24.hu

Természetes- vagy lámpafénynél nagyjából egy méter távolságról tudunk normálisan kivetíteni, de a képátló ilyenkor kicsi, így csak szűk körben van értelme a használatnak, ráadásul csak akkor, ha világos hátterű prezentációval dolgozunk – a filmnézés ilyen körülmények között például teljesen értelmetlen.

Ami a hangot illeti, az az MP-CD1 rendelkezik egy beépített, 1 wattos hangszóróval, ami egy prezentációhoz elegendő lehet, filmezéshez viszont már érdemes külső hangszórót kötni a projektorra (már csak azért is, mert a beépített hűtés halknak azért nem nevezhető).

Minden szükséges csatlakozó egymás mellett – Forrás: Bielik István / 24.hu

Extra hangforrás csatlakoztatására ugyanakkor csak hagyományos 3,5-ös jack végződésű kábel közbeiktatásával van lehetőség, pedig így 2018-ban már igencsak adná magát, hogy erre Bluetooth-on keresztül is legyen lehetőség – nagy kár, hogy a Sony mérnökei erre egyáltalán nem gondoltak.

Ami a használati időt illeti, a kütyü egy 5000 milliamperes aksival van felszerelve, ami nagyjából két órás folyamatos vetítést biztosít, a feltöltése pedig 2,5-4 órát vesz igénybe, attól függően, hogy melyik kábel használatával állunk neki a folyamatnak. A kétórás üzemidő persze kitolható, amennyiben biztosítjuk a projektor energiaellátását, mondjuk egy méretesebb powerbank segítségével.

Mintha csak egy jegyzetfüzet lenne – Forrás: Bielik István / 24.hu

NEM ATOMFIZIKA

A kis méret és a hordozhatóság mellett az apró projektor újabb nagy előnye, hogy teljesen hülyebiztos, a használata lényegében gyerekjáték. A power gombot megnyomva a készülék 5 másodpercen belül életre kel, és a HDMI-bemenetre dugott forrás képe is szinte azonnal megjelenik a kivetítésre használt felületen.

A projektor összeköthető bármilyen HDMI kimenettel rendelkező géppel, az asztali PC-ktől a laptopokon át egészen a PS4 vagy Xbox One konzolokig. Apple gyártotta eszközök esetén persze nem ússzuk meg átalakító nélkül, viszont az összhanggal ekkor sincs gond, nálunk a megfelelő kiegészítő közbeiktatásával csatlakoztatott iPad képe ugyanolyan gyorsan megjelent a falon, mint a PC és az Xbox esetében.

Apple cuccok esetén nem ússzuk meg a kiegészítő használatát – Forrás: Bielik István / 24.hu

Bekapcsolás után a power gomb alkalmazásával adott a lehetőség a hang ki- és bekapcsolására, illetve váltogathatunk a normál és dinamikus képmegjelenítés között. Utóbbi a fényerő növelését jelenti, ami akkor jöhet jól, ha olyan helyen kell használni a készüléket, ahol nincs lehetőség a normális sötétítésre.

A kép élessége a szerkezet bal szélén található manuális csúszkával állítható rendkívül egyszerűen (autofókusz nincs), a projektor alján pedig találunk egy teljesen szabványos fotóállvány menetet, így a kütyü felszerelhető az ilyen eszközökre, hogy könnyedén beállítható legyen a vetítés szöge.

Akkor sincs viszont baj, ha nincs állványunk,

ugyanis az MP-CD1-nél nem kell vízszintesen tartani a kütyüt. A projektorban dolgozó szoftver érzékeli, ha alulról felfelé vetítve torz a kép, és egyetlen másodperc alatt korrigál, így lényegében nem kell szenvednünk az ideális pozíció beállításával. Talán nem kell részletezni, hogy a különböző helyeken tartott meetingek és előadások során ez mekkora előny a gép tulajdonosának.

Az élesség pár apró mozdulattal azonnal beállítható – Forrás: Bielik István / 24.hu

VEZETÉK NÉLKÜL

A projektor alapvetően HDMI-forrásból táplálkozik, de 2018-ban természetesen nem lehetetlen, hogy vezeték nélküli kapcsolat segítségével vetítsünk ki mindenféle tartalmakat. Arra nincs lehetőség, hogy a jelet közvetlenül a gépre küldjük, így mindenképpen szükségünk lesz olyan kiegészítőkre, mint a Microsoft-féle Wireless Display Adapter (~ 15 000 Ft) vagy egy Google-féle Chromecast (~ 12 000 Ft).

Az MP-CD1 támogatja az ilyen eszközöket, és a HDMI-bemenet mellett találunk egy USB-csatlakozót is, így a projektor a saját telepéről képes energiát biztosítani a kapcsolatot biztosító kiegészítőknek.

A Microsoft megoldásával pár kattintással küldhetjük az adatokat Windows 8.1-et és 10-et használó gépekről, illetve Surface-termékekről, sőt a Miracast kompatibilitásnak hála három különböző androidos készülékről (Lollipop és Oreo rendszerekkel) is simán tudtuk tükrözni a képernyőt és az ott futó tartalmakat – Apple termékekmél ugyanakkor erre nincs lehetőség.

A Wireless Display Adapter az Apple-termékeken kívül mindenhez jó – Forrás: Bielik István / 24.hu

Persze az almásoknak sem kell elkeseredni, hiszen – mily ironikus – a Google-nek hála ők sem maradnak ki a vezeték nélküli kényelemből, legalábbis akkor, ha beruháznak egy Chromecastra. A kütyü működik PC-vel és Androiddal is, viszont a Google Home applikációval már az iPad/iPhone esetén sem kell átalakítóval bohóckodni, ha kivetítenénk a kedvenc netflixes sorozatunkat vagy az előre letöltött filmeket.

A Chromecast ráadásul azért is jobb megoldás, mint a Microsoft kiegészítője, mert az előbbi esetében tudjuk lejátszás közben tölteni a projektort, míg a Wireless Display Adapter mellett erre nincs lehetőség, hiszen a vevő USB-csatlakozója rányúlik a töltő bemenetére – ez mondjuk főleg a Sony hibája, hiszen az USB-C bemenet simán kerülhetett volna a készülék másik oldalára.

REMEK TÁRS LEHET

A Sony MP-CD1 egyértelműen üzleti felhasználásra készült, olyan munkákhoz, ahol az embernek rengeteget kell utazni és prezentációkat tartani, és erre lényegében tökéletes az eszköz, hiszen

kompakt, könnyű kezelni és pillanatok alatt üzembe helyezhető.

A mini projektor viszont akkor is megállja a helyét, ha szórakozni akarunk vele, hiszen ha rendelkezünk a megfelelő falfelülettel, akár 120 colos képet is varázsolhatunk rá. Bár ekkora méretben a 854 x 480 pixel nem lenyűgöző, de még mindig jobb, mint laptopon, tableten vagy mobilon filmet/sorozatot nézni – főleg akkor, ha éppen nyaralunk vagy utazunk valahová és nincs nagyképernyős tévé a közelünkben.

A kivetített kép átlója akár 120 col is lehet – Forrás: Bielik István / 24.hu

Az MP-CD1 ára jelenleg 120 000 Ft környékén mozog, ami figyelembe véve a méretet, a teljesítményt, a képminőséget és a könnyű kezelhetőséget, teljesen reális, bár olcsónak semmiképp nem nevezhető.

A Bluetooth kapcsolat ugyan hiányzik belőle, és a tervezés is lehetett volna valamivel átgondoltabb, de akinek valóban szüksége van egy mini projektorra, annak ez a készülék remek választás lehet, csupán azt kell észben tartani, hogy az összes funkció maradéktalan kihasználáshoz szükség van olyan extra kiegészítőkre, mint például a Chromecast és egy normális külső hangszóró.

TOVÁBBI HARDVERTESZTEK:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik