Tech hardverteszt

Drága, de szinte mindent tud a Synology új, Wi-Fi 6-os routere

A Synology nevét hallva sokaknak egyből a különböző hálózati adattárolók (NAS) ugranak be, de a tajvani vállalatnak azért bőven akadnak másféle eszközei is. Egyik újdonságuk például az idén májusban debütált, RT6600ax névre keresztelt router, ami a Wi-FI 6 előnyeivel és egyedi szoftverrel csábítja az éppen útvonalválasztó beszerzésén gondolkodó felhasználókat.

A Synology RT6600ax olyan értelemben teljesen hagyományos eszköz, hogy a tajvani gyártó nem adta be a derekát a manapság divatos trendnek, miszerint a routernek egy (az otthonunkba jobban illeszkedő) minimalista vagy éppen egyedi formával megáldott dizájnnal kell rendelkeznie – persze ebben szerepet játszik az is, hogy ez a modell nem feltétlenül az átlag felhasználókat célozza meg. Ennek megfelelően a szintén puritánnak nevezhető csomagolásból egy jól megszokott, fekete színű egység kerül elő, aminek a legnagyobb különlegességei az elölről hátrafelé emelkedő gépház, és a felső burkolat jobb és bal oldalán található, az átlagnál nagyobb szellőzőnyílások.

Synology

Ahogy a névből sejthető, olyan routerrel van dolgunk, ami biztosítja a 802.11ax, avagy Wi-Fi 6 szabvány előnyeit (ezekről itt írtunk részletesebben), emellett három rádióval rendelkezik (2,4/5 GHz 2×2 MIMO, 5 GHz 4×4 MIMO), így az összes csatornán elméletileg 6600 Mbps sebesség is kisajtolható belőle. Processzorként egy négymagos, 1,8 GHz órajelen dolgozó chipet kapunk, 1 GB DDR3 memória társaságában, az antennák száma hat, a hátlapon pedig egy 3.2-s USB port, egy 1 Gb-os WAN port (kék), illetve négy LAN csatlakozó (sárga) várja a felhasználókat. Utóbbiak közül a bal szélső 2,5 gigabites (a többi három 1 Gb) és akár WAN portnak is beállítható.

Ezek mellé jön még a szokásos bekapcsoló, illetve a reset gomb és a hálózati csatlakozó. A router jobb oldalán egy WPS és egy Wi-Fi kapcsolót találunk még, a burkolat tetején pedig hét LED jelzi az eszköz aktuális állapotát – ezek fénye a Synology hálózati adattárolóihoz hasonlóan szabályozható, akár teljesen ki is kapcsolhatjuk őket, hogy ne villogjanak éjszaka. Az RT6600ax-szel 5 GHz-en akár az 5,9 GHz-es spektrum is elérhető (lenne), méghozzá egy extra 160 MHz-es csatorna kíséretében, de hazánkban ez funkció engedélyek hiányában egyelőre kihasználhatatlan.

Kapcsolódó
Ezért érdemes váltani Wi-Fi 6-ra
Hamarosan ellepik a boltokat az új szabvány alapján működő routerek, amik tényleg gyorsabbá és használhatóbbá teszik a vezeték nélküli hálózatokat.

Gyerekjáték

Akárcsak a Synology NAS-ok esetében, a szoftveres támogatás itt is parádés, és minden annyira egyértelmű, hogy különösebb szakértelem nélkül is beállítható egy otthoni vagy munkahelyi hálózat. A beüzemelés elvégezhető böngészőben vezetékes vagy az alapértelmezett wifin keresztül történő csatlakozás esetén, illetve az Androidra és iOS-re egyaránt elérhető DS Router router alkalmazás segítségével. A rendszer lépésről lépésre szépen végigvezeti a felhasználót a legfontosabb részleteken: adminisztrátori fiók, a vezeték nélküli hálózatunk beállítása (SSID, jelszó), majd az eszköz funkciójának beállítása (router vagy access point).

Synology Mobilról is könnyedén kezelhető és nyomon követhető minden.

Ez után elmerülhetünk az RT6600ax egyik sajátosságában, a Synology Router Manager (SRM) operációs rendszer, csak erre az eszközre elérhető 1.3-as verziójának rejtelmeiben. Akárcsak a hálózati adattárolókra elérhető DMS esetében, itt is egy, a Windowst idéző grafikus felületű szisztémát kapunk, ami sok felhasználó számára nagy könnyebség lehet az eligazodásban.

A rendszer egyik legnagyobb előnye, hogy öt egymástól független hálózat is kialakítható a segítségével, összesen 15 eltérő SSID-vel, és adott a lehetőség a felhasználói profilok és csoportok létrehozására, illetve eszközök beazonosítására is. Ennek hála élhetünk például a szülői felügyelet biztosította korlátozásokkal, adott felhasználóhoz vagy egész hálózatokhoz létrehozhatunk különböző, időkorláttal, webhelyeléréssel, adatforgalmi kvótával vagy prioritizálással kapcsolatos szabályokat. Így pontosan meghatározható, hogy mit és milyen feltételek mellett érhetnek el a gyerkek vagy akár a hálózatunkra csatlakozó vendégek – utóbbi akkor jöhet igazán jól, ha nem otthonra, hanem egy irodába szánjuk az eszközt.

Synology Külön hálózatok, eltérő profilok minden felhasználónak.

Sebesség?

Ahhoz, hogy maximálisan ki tudjuk használni egy ax-es router képességeit, természetesen elengedhetetlen, hogy legyenek Wi-Fi 6 kompatibilis eszközeink. Mi egy Samsung Galaxy Z Flip3 segítségével végeztünk méréseket, és a router nem okozott csalódást: 5 GHz-en például simán megvolt az 1200 megabit, és az eszköztől távolodva is teljesen elfogadható értékeket mértünk.

Tíz méteren belül, egy másik szobában a sebesség  360 megabit volt, és a lakást teljesen elhagyva, egy vastag külső falon túl is 290 megbitet mértünk. Itt persze érdemes megjegyezni, hogy nemcsak a sebesség a lényeg, de az is, hogy ez a router egyszerre akár több tucat eszközt is képes megbízhatóan kezelni, méghozzá a manapság elérhető legnagyobb biztonság mellett. Utóbbi főleg akkor igaz, ha kihasználjuk a Synology biztosította szoftveres lehetőségeket.

Mindez persze nem olcsó mulatság, hiszen az RT6600ax a routerek elit csoportjába tartozik, ennek megfelelően az ára igencsak borsos, nagyjából 140 ezer forintot kell leszurkolni érte. Ennek fényében az egyetlen 2,5 gigabites port és a mindössze 5 LAN csatlakozó egy kicsit szerénynek tűnik, viszont tény, hogy cserébe olyan (könnyen használható) szoftveres környezet és támogatás jár, amit csak kevés hasonló eszköz tudhat a magáénak. Ha sok eszközt szeretnénk kábellel a routerünkre csatlakoztatni, nem feltétlenül ez a legjobb megoldás ebben az árkategóriában, ha viszont nem ragaszkodunk a zsinórokhoz, hanem egy tényleg erős, biztonságos és durván testre szabott hálózatra vágyunk, akkor érdemes lehet elgondolkodni a Synology megoldásán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik