Tech

Zuckerberg tisztogatott a magyar választások előtt

Felhasználói adatok kezeléséről, a választásokba való beavatkozásról és a Facebook társadalomban betöltött szerepéről faggatták Zuckerberget Washingtonban, akit arra figyelmeztettek a szenátorok: a kollégiumi szobából indult amerikai álom könnyen adatvédelmi rémálommá válhat.

Március végén került nyilvánosságra, hogy a Donald Trump kampányának dolgozó egyik adatlabor, a Cambridge Analytica (CA) ötvenmillió Facebook-felhasználó adataiból készített profilelemzést, hogy beazonosíthassa politikai nézeteiket és célzott üzeneteket juttassanak el hozzájuk. Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója és elnök-vezérigazgatója beismerte tévedésüket és teljes körű vizsgálatot ígért.

Ez a közösségi oldal eddigi legkellemetlenebb adatkezeléssel kapcsolatos incidense, amelyről Mark Zuckerbergnek az amerikai szenátus előtt is számot kellett adnia. A Facebook-vezér április tizedikén kedden, magyar idő szerint este ült le válaszolni a kereskedelmi és az igazságügyi bizottság kérdéseire, amit bárki élőben követhetett a neten. A szerdai napon egy újabb meghallgatás lesz, már a képviselőházban.

MEGÉRKEZETT A FACEBOOK-VEZÉR. Forrás: PBS

Az első napon közel 50 szenátor vett részt az eseményen, és vagy öt órán át izzasztották a késve érkezett Zuckerberget, amiről a Facebook-vezér valószínűleg nem nagyon szeretne majd megemlékezni egy év múlva az “Ezen a napon” funkció által.

EGYRE TÖBB KAMUFIÓKOT SIKERÜL TÖRÖLNI

A meghallgatáson úgy tűnt, hogy sokan a szenátorok közül se igazán tudják, hogy működik a közösségi oldal. Míg Zuckerberg gyónt, már addig rengeteg mém született arról, hogy az egyik szenátor nehezményezte: folyton csokoládéhirdetéseket lát.

A kampányidőszak alatt lehetett hallani olyan feltételezéseket, hogy a közösségi oldal cenzúráz és beavatkozik a magyar választásokba, ezért magyar felhasználóként egy válasz volt különösen érdekes. A kaliforniai Dianne Feinstein szenátor kérdésére válaszolva Zuckerberg arról beszélt, hogyan fejlesztettek olyan eszközöket, amelyekkel sikerül kiszűrniük a kamuprofilokat, miként egyre fejlettebbek és hatékonyabbak ezen a téren algoritmusaik.

Elmondása szerint nagy számban jelentek meg kamuprofilok a magyarországi, brazíliai, mexikói, pakisztáni és indiai voksolások előtt is, amiket el is távolítottak.

Több mint egymillió magyar kamuprofil?

Mint korábban megírtuk, itthon még nincs rá kutatás, hogy pontosan hány ilyen számítógépes program, azaz bot által irányított kamuprofil létezhet, mégis a számok árulkodóak. Mint Berkes Ákos közösségimédia-szakértő a 24.hu-nak elmondta: a külföldi trendekkel ellentétben, ahol csökken vagy stagnál a Facebook-felhasználók száma, Magyarországon a választásokat megelőző egy évben ugrásszerűen megemelkedett: 4,8-4,9 millióról 5,6-5,7 millióra.

Zuckerberg szerint a mesterséges intelligenciát is átláthatóbbá kéne tenni, hogy a felhasználók megértsék annak működését, meg azt, hogyan is működnek az algoritmusok.

Egy másik válaszban elmondta, hogy nem tudják garantálni, hogy minden orosz trollt eltávolították már az oldalról. A sokszor már taglalt gyűlöletbeszéd definícióját pedig maga is nagyon nehezen megfogalmazhatónak tartja, de dolgoznak azon, hogy 24 órán belül eltudják távolítani az ilyen tartalmakat.

A Facebook már a Lázár-videó előtt szólt, mit töröl és mit nem
A Lázár-videó esetében nem történt cenzúra, a helyzet viszont egy összetettebb problémára világít rá.

MI VAN EZEKKEL AZ ADATOKKAL?

A Cambridge Analytica-val kapcsolatos ügy során több kritikai is érte a Facebookot, hogy a felhasználó és az adatai a valódi termékek. Sheryl Sandberg ügyvezető korábban azt mondta ezzel kapcsolatban, hogy ezt csak úgy lehetne kibekkelni, ha a szolgáltatást fizetőssé tennék. Zuckerberg a szenátoroknak azt mondta, hogy a hirdetések által sikerült ennyit embert összekapcsolni az oldalon, előfizetéses modellben képtelenség lett volna elérni 2,2 milliárd felhasználót.

Szó terelődött az olyan összeesküvés-elméletekre is, minthogy a Facebook titokban rögzít audiófájlokat a telefonok mikrofonján keresztül és így tud még célzottabb hirdetéseket eljuttatni a hírfolyamokba. Zuckerberg erre egyértelműen azt mondta: nem igaz.

Azzal kapcsolatban pedig, hogy kié is az adat, a közösségi oldalé vagy a felhasználó, azt válaszolta:

A tiéd, ha úgy nézzük, hogy te döntötted el, hogy megosztod magadról.”

“Remélem, hogy az emberek számára nem olyan meglepő, mire használjuk fel az adataikat.” – utalt ezzel egyben a felhasználói szabályzat elfogadására is, bár azt bevallotta, hogy az, amiképp a Cambridge Analytica-hoz kerültek az információk, az mindenképp meglepő.

Hogy kiről milyen adatokat tárolnak pontosan, arra pedig készítettek egy eszközt, amiről korábban mi is írtunk:

Így szedheti le adatait a Facebookról
Egy csomagban letölthetünk mindent, amit valaha posztoltunk.

ZUCKERBERG NAGYON SAJNÁLJA

Dianne Feinstein szenátor kérdésére Zuckerberg megismételte a meghallgatás kezdetén felolvasott – és hétfőn már nyilvánosságra hozott – írásos nyilatkozatában foglalt megállapítását, miszerint a Facebook egyik legnagyobb hibája az volt, hogy 2016-ban az amerikai elnökválasztások idején túl lassan reagált az orosz behatolási kísérletekre.

Ez az egyik dolog, amit a legjobban bánok”

– fogalmazott a 33 éves elnök-vezérigazgató.

A késő estébe nyúló meghallgatáson az egyik leggyakrabban elhangzott kifejezés a “sajnálom” volt. Bevezető nyilatkozatában Zuckerberg hangsúlyozta: “Nagy tévedés volt nem megfelelő mértékben figyelembe venni a felelősségünket, az én hibám volt, sajnálom.”

John Thune, a bizottság republikánus elnöke leszögezte, hogy a Facebook 14 éves története tele van az adatvédelemre vonatkozó rossz döntések miatti bocsánatkérésekkel, és feltette a kérdést Zuckerbergnek, hogy “a mai bocsánatkérés vajon miben különbözik” a korábbiaktól. Az elnök-vezérigazgató megismételte, hogy “rengeteg hibát” követtek el, de hozzátette, hogy a vállalatnál komoly változások kezdődtek a felelősségvállalás ügyében.

“Nem gondolja, hogy monopóliumuk van?” – fordult Mark Zuckerberghez Lindsey Graham, dél-karolinai republikánus szenátor, világossá téve, hogy nem hiszi, hogy a Facebookra lehetne bízni önmaga szabályozását. Zuckerberg késznek mondta vállalatát a törvényi szabályozásra, és támogatásáról biztosította azt a tavaly ősszel benyújtott amerikai törvényjavaslatot, amely a közösségi portálok szigorúbb adatvédelmét írná elő.

(Források: WIRED, MTI, The Verge)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik