Tech

Komoly fenyegetés az űrbe kilőtt Tesla

Az Elon Musk vezette SpaceX február 6-én lőtte ki a valaha készített legnagyobb rakétáját, a Falcon Heavyt, ami meglehetősen egyedi rakománnyal, egy bordó Tesla Roadsterrel indult az űrbe. Az éles teszt sikeres volt, az autó azóta a világűr sötétjében száguld a Mars irányába, viszont a Purdue Egyetem professzora, Jay Melosh szerint a jármű komoly fenyegetés, hiszen a rajta utazó baktériumok

szennyezési kockázatot jelentenek a vörös bolygóra.

A professzor elmélete szerint a Roadster tele lehet a gyártása és a használata során begyűjtött baktériumokkal, sőt Melosh azt állítja, hogy a Tesla a Földről valaha felbocsátott legnagyobb baktériumforrás lehet. Alapozza mindezt arra, hogy az űrügynökségek minden esetben sterilizálni szokták a különböző rakományok, mielőtt útnak indítanák őket a világűrbe, viszont a Tesla esetében ez elmaradhatott, vagy csak részleges lehetett.

Ugyan arról nincsenek hivatalos információk, hogy a SpaceX sterilizálta-e a Roadstert a kilövés előtt, de Melosh szerint, ha a külsejét alá is vetették a megfelelő eljárásnak, a motor szinte biztos, hogy szennyezett maradt, és emiatt jelenthet kockázatot a Mars számára.

Starman in Red Roadster

Elon Musk (@elonmusk) által megosztott bejegyzés, Febr 4., 2018, időpont: 9:50 (PST időzóna szerint)

A tudósok rengeteget dolgoznak azon, hogy a más bolygókra küldött eszközök (például a marsjárók) teljesen sterilek legyenek, így védekezve az ellen, hogy földi baktériumok jussanak más égitestekre (ezzel befolyásolva ottani környezetet), illetve ennek hála elkerülhető annak a kockázata, hogy a vizsgálatok során a Földről érkezett életről gondolják azt a kutatók, hogy az idegen környezetben fejlődött ki.

Melosh szerint a Tesla azért jelent fenyegetést a bolygóra, mert nem tudni, hogy a járművön érkező földi organizmusok meghódítanák-e a Marsot, ezzel ellehetetlenítve az őshonos organizmusok megismerését, illetve azt sem tudhatjuk, hogy lennének-e olyan alkalmazkodóak, mint a helyi létformák.

Mindez persze csak feltételezés, hiszen a Tesla sosem fogja elérni a Mars felszínét, a Melosh professzor által megfogalmazottaknak nincs reális esélye, a Roadster csak elméleti szinten jelent fenyegetést, és ahogy a Purdue Egyetem másik kutatója, Alina Alexeenko megjegyezte, Musk autója inkább egy űrben keringő múzeum a földi baktériumokkal, mintsem valódi rizikó bármilyen bolygó számára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik