Tech

Ezekre a húsvéti tojásokra senki nem számított

Angolul a húsvéti tojás easter egg, aminek alapvetően két jelentése van. Az egyik természetesen a teljesen hagyományos húsvéti tojás, ami az angolszász kultúrában ugyanúgy megtalálható, mint a miénkben, azzal a jelentős különbséggel, hogy egész másképp lehet hozzájutni, mint nálunk. Nem a lányok és asszonyok osztogatják a fiúknak és férfiaknak, akik meglocsolják őket, hanem általában a felnőttek rejtik el őket, hogy aztán a gyerekek véletlenül, vagy az előre megszervezett keresgélés során rábukkanjanak.

Viszont ahogy húsvétkor már itthon sem csak hímes tojást osztogatnak, úgy az easter egg sem korlátozódik tojásra, bármi más is lehet – édesség, játék stb. –, a lényeg, hogy rá kell bukkanni. Ebből ered az easter egg másik jelentése, amit a legegyszerűbben úgy lehet körül írni, hogy az alkotó(k) által szánt szándékkal hátrahagyott poén, utalás vagy kikacsintás, egy „rejtett kincs”, amit általában azok vesznek észre, akik jártasak egy adott témában, esetleg kellően kitartóak vagy jobban figyelnek az átlagnál.

KALIFORNIÁBAN A GYEREKEK ÍGY VADÁSZNAK A HÚSVÉTI TOJÁSRA – Forrás: Rachel Murray / Getty Images / AFP

Easter eggek akadnak regényekben, képregényekben, filmekben, sorozatokban, akár operációs rendszerekben, és más szoftverekben is, továbbá komoly hagyománya van a videojátékokban. Mi az utóbbiak közül gyűjtöttük össze a kedvenceinket, azokat a poénokat és direkt utalásokat, amikre az adott játék megjelenésekor egyáltalán nem számítottunk, de a felfedezésükkor jót mulattunk rajtuk.

AZ ELSŐ EASTER EGG

Az első – ismert – videojáték, amiben easter egg található, egy Atari 2600-ra készült program, az 1979-es Adventure, amiben az alkotó, Warren Robinett neve jelenik meg, ha a felhasználó egy rejtett tárgyat egy konkrét helyszínen használ a játékban. Ennek a húsvéti tojásnak komoly jelentősége van az Ernest Cline kultikus regénye alapján készült új Steven Spielberg-filmben, a Ready Player One-ban is, amiről itt olvashatja el a kritikánkat.

A FALLOUT 2 ÉS A GYALOG GALOPP

Az 1998-ban megjelent Fallout 2 nemcsak a valaha készült szerepjátékok egyik legjobbika, de olyan program is egyben, ami számos kiváló easter egget tartalmaz. A sztori szerint a távoli jövőben, az atomháború után járunk, így meglehetősen vicces pillanat, mikor a kalandozásaink során egyszer csak belefutunk Artúr Királyba és lovagjaiba (ők a játék ikonikus páncélját, a Power Armort viselik), akik afelől érdeklődnek, hogy teljesen véletlenül nem találkoztunk-e a Szent Kézigránáttal.

NEM NAGYON LÁTSZIK, DE ŐK ARTÚR KIRÁLY ÉS A LOVAGOK – Forrás: InterPlay

A véletlenszerűen felbukkanó kompánia egyértelmű utalás a Monthy Python féle Gyalog Galopp-ra, ahol a Szent Grál után kutató Artúr Király az Antiochiai Szent Kézigrántot veti be Caerbannog gyilkos nyula ellen.

A FALLOUT: NEW VEGAS ÉS INDIANA JONES

Ahogy a legendás második részben, úgy a 2010-es Fallout: New Vegas-ban is jó pár utalást és kikacsintást rejtettek el a vicces kedvű fejlesztők. Az első rögtön a játék legelején felbukkan, hiszen a kalandunk kezdetén a semmi közepén rábukkanhatunk egy hűtőgépre, amiben egy csontváz fekszik, méghozzá egy nagyon is ismerős, mondhatni ikonikus kalap társaságában.

Ez a felfedezés egyértelmű kikacsintás (vagy inkább fricska) a 2008-as Indiana Jones és a kristálykoponya királysága felé, ahol a főhőst alakító Harrison Ford úgy menekül meg egy kísérleti atomrobbantás életminőségrontó hatásaitól, hogy bebújik egy fridzsiderbe, amit messzire repít a detonáció. A professzor persze túléli az akciót, a Fallout: New Vegas viszont azt mutatja meg, hogy mi történne, ha a valóságban keresnénk menedéket a hűtőben egy atomrobbantás közvetlen közelében…

A DIABLO 2 ÉS A TITKOS TEHENEK

Aki a 2000-es évek elején aktívan játszott, az biztos, hogy nem hagyta ki a Diablo 2-t, aminek az egyik legjobb része a Titkos Tehenes Pálya, ahol végtelen számban érkező, felfegyverzett tehenekkel vehetjük fel a harcot – ami azért meglehetősen erős váltás a játék csontvázaihoz és egyéb pokoli szörnyeihez képest. A Diablo 2 megoldása az easter eggek azon típusa, amikor az alkotók nem utalást rejtenek el a programban, hanem egy olyan helyszínt, ahová a játék történetét követve sosem jutnának el a játékosok.

A Titkos Tehenes Pálya megnyitásához végig kell játszani a játékot, majd újrakezdeni, és az ACT I teljesítése után visszatérni Tristamba, ott meg kell találni az eredeti Diablo egyik karakterének (Wirth) hulláját, el kell venni a falábát, az egyik helyi árustól szerezni kell egy speciális könyvet, és a kettőt a Horadrim Cube-bal kombinálva válik elérhetővé a titkos pályarészre vezető vörös portál. Azt ma már senki nem tudja, hogy ki bukkant rá elsőként a megoldásra, de az biztos, hogy a felhasználók jelentős része sosem fedezi fel ezt a lehetőséget, ha a megjelenést követően nem kerül fel a megoldás az Internetre…

A DOOM II ÉS JOHN ROMERO FEJE

Az 1994-es Doom II igazi klasszikus, ráadásul nemcsak azért, mert ez a program a mai belső nézetes lövöldözős játékok egyik öregapja, de azért is, mert az alkotók elrejtettek benne egy olyan easter egget, ami mindenképpen egyedi a maga nemében – nem utalás, nem kikacsintás, hanem az egyik fejlesztő kifigurázása, amolyan nemes bosszú a többiek részéről.

Ma már legendás sztori, hogy John Romero nem volt túl népszerű a munkatársai között a játék fejlesztése során, és a kollégák ennek úgy állítottak emléket a Doom II-ben, hogy elrejtették Romero karóba húzott fejét az utolsó pálya egy olyan szegletébe, ami csak úgy érhető el, ha a megfelelő ponton átmasíroztunk a falon. A titkos rekeszt elérve annyi golyót eresztünk az ellentmondásos fejlesztő digitális kobakjába, amennyit csak akarunk, sőt a legszemfülesebb játékosok még arra is rájöttek, hogy a „bejárat” feletti koponya egy visszafelé lejátszott szöveget mond: „To win the game, you must kill me – John Romero”.

A THE WITCHER 2 ÉS EGY PÓRUL JÁRT ORVGYILKOS

A The Witcher 2: Assassins of Kings a lengyel CD Projekt Red 2011-es szerepjátéka, amiben a vicces kedvű fejlesztők (többek között) egy olyan utalást rejtettek el, ami valószínűleg minden videojáték-rajongó arcára mosolyt csal – már amennyiben sikerült rábukkanni. Konkrétan még a sztori legelején találhatunk rá egy szénával megpakolt, összetört szekérre, amiben egy fehér ruhás, csuklyát viselő hulla fekszik.

A fickó az Assassin’s Creed-sorozat első részének főszereplője: Altair. Ha valaki játszott a széria bármelyik részével, azonnal érti az utalást, hiszen az Assassin’s Creed-játékok egyik visszatérő momentuma, hogy a főhőssel a magasból szénásszekerekbe vagy boglyákba vethetjük magunkat, hogy aztán sértetlenül kimászhassunk belőlük – nos, a The Witcher világában ez nem így működik.

A METAL GEAR SOLID 3 ÉS A VÉGELGYENGÜLÉS

Végezetül itt egy igazi klasszikus, ami tökéletes példája az alkotók kreatív és vicces trükkjeinek. A 2004-es Metal Gear Solid 3: Snake Eater egyik főellenfele a The End nevű mesterlövész, akiről azt érdemes tudni, hogy 100 éves. Az öreg ettől még alapvetően kemény ellenfél, és hagyományos módon nem könnyű leteríteni – adott viszont egy másik, jóval egyszerűbb és mókásabb lehetőség. Ha a játékban elérünk hozzá, csak ki kell lépni, várni két hetet, majd a játékot újra elindítva kapunk egy olyan átvezető videót, ahol a vén fószer várakozás közben meghalt végelgyengülésben, így győzedelmeskedtünk felette.

Az MGS3 eredetileg PS2-re jelent meg, ahol a türelmetleneknek nem kellett két hetet várni, hiszen a trükk előcsalogatásához nem kellett mást tenni, mint kilépni a játékból, a konzol óráját pedig átállítani egy két héttel későbbi dátumra. Ezt követően a programba visszalépve, majd a megfelelő játékállást visszatöltve már jött is a fenti videó, hogy az öreg távozott az örök vadászmezőkre.

Nincs itt a kedvenced easter egged? A kommenteknél írd meg, neked melyik volt a legemlékezetesebb!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik