Tech

Bitcoinnal és focival vágták át a netezőket

A Kaspersky Lab 2017-es adathalászattal kapcsolatos jelentése szerint a kiberbűnözők tavaly is kiemelt figyelemmel kísérték a világ eseményeit, hogy megragadják áldozataik figyelmét és hasznot húzzanak belőlük.

Olyan népszerű témák, mint a 2018-as labdarúgó világbajnokság és a Bitcoin megemlítésével csapták be a felhasználókat, hogy ellophassák pénzüket, személyes adataikat.

A bűnözők spam és adathalász tevékenysége hatékony, mivel a felhasználók kevesebb figyelmet fordítanak a kiberbiztonságra és megalapozatlan bizalom jellemzi az internetes viselkedésüket. Ez azt jelenti, hogy az emberek nagyobb valószínűséggel fognak hamis utasításokat követni.

LEVELEK, BITCOIN

Míg 2017-ben a világ bizonyos részein már intenzíven készültek a 2018-as FIFA világbajnokságra, addig a spammerek lelkesen terjesztették az ezzel kapcsolatos e-maileket. A hivatalos logóval ellátott csaló üzenetek tartalmazták a szervezők és támogatók adatait, valamint különböző nyereményekről és ingyen jegyekről értesítették a felhasználókat.

Egy másik népszerű spam és phishing téma a kriptovaluták voltak, mivel a Bitcoin értéke 2017-ben drasztikusan megnőtt. A Kaspersky Lab kutatói már korábban is felfigyeltek a blockchain-témájú trükkök elterjedésére. Az év végéig spammer módszerek egész fegyvertárát gyűjtötték össze.

Fotó: Europress fotóügynökség

A Kaspersky Lab eredményei azt mutatják, hogy a kiberbűnözők weboldalakat álcáztak kriptopénzváltókként, illetve hamis cloud mining (bérelhető specializált adatközpontok használata kriptovaluta bányászat céljából) szolgáltatásokat kínáltak. De minden egyes esetben áldozatul estek a felhasználók és pénzkeresés helyett pénzt vesztettek.

A bűnözők elkezdték csaliként használni a Bitcoint az olyan hagyományosabb csalásokban is, mint például a hamis lottónyeremények. Különböző vírusokat is terjesztettek spamen keresztül Bitcoin keresésre alkalmas eszközökként, vagy kriptopénznem kereskedésről szóló útmutatóként álcázva azokat.

TÖBBET HALÁSZNAK

Összeségében a 2017-es átlagos spam mennyiség 56,63 %-ra csökkent, ami 1,68 %-kal kevesebb, mint 2016-ban. Ugyanakkor az adathalász támadások száma emelkedett. A Kaspersky Lab Anti-Phishing rendszer 246 231 645-ször riasztott a Kaspersky Lab felhasználók számítógépein, ami majdnem 59 %-kal több, mint 2016-ban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik