Tech

Vigyázat, pornóval támadnak a hackerek!

A szex könnyen eladja magát, tartják a reklámosok, de a virtuális világban nemcsak értékesítésben van szerepe, hanem rosszindulatú programok terjesztésében is. Tavaly a mobiltulajdonosok 25,4%-át felnőtt tartalmakat kínáló weboldalakon keresztül támadták meg, több mint 1,2 millió felhasználóról van szó világszerte – derül ki a Kaspersky Lab legújabb vizsgálatából. A kutatás során a szakértők összesen 23 olyan malware családot azonosítottak, amelyek pornót használtak valódi funkcióik elrejtésére.

A legnagyobb kockázata az úgynevezett “clicker” fertőzéseknek van. Ez azt jelenti, hogy a malware a fertőzés hatásaként átirányítja az embert hirdetésekre, vagy megpróbál előfizetni WAP szolgáltatásokra azért, hogy kihasználja a mobilunk hitelkártya adatait.

A pornóvideónak álcázott banki trójai vírus a legelterjedtebb típusú malware.

Ezt követi a rooting malware, valamint a zsarolóvírusok.

Forrás: kaspersky lab

Az utóbbiak gyakran álcázzák magukat ismert, legális pornóoldalak applikációnak. Sok esetben a zsarolóvírusok az úgynevezett “scareware” taktikát használnak: zárolják a készülék képernyőjét mondván illegális tartalmat (általában gyerekpornót) észleltek az eszközön, ezért le is zárja a készüléket. Ahhoz, hogy feloldjuk a készülék képernyőjét, váltságdíjat kell fizetnünk. Ez az üzenet többnyire valós gyerekpornó tartalom esetében jelenik meg.

A Kaspersky tanácsai arra, hogy velünk ne fordulhasson elő ilyen:

  • Használjunk megbízható tartalomszolgáltatót. Kiberbűnözők rendszeresen készítenek hamis pornóoldalakat csupán azzal a céllal, hogy terjesszék rosszindulatú programjaikat.
  • Ne telepítsünk ismeretlen forrásból származó alkalmazást, még akkor sem, ha remek ajánlatnak tűnik. Válasszuk inkább a hivatalos áruházakat.
  • Ne használjunk lopott fiókot pornó oldalakhoz: egyrészt illegális, másrészt a legtöbb esetben blokkolják az ilyen fiókokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik