Tech

Meglepően sokan kémkednek online a párjuk után

A Kasperksy Lab és a Toluna által készített legfrissebb nemzetközi kutatás szerint az emberek többségének fontosabbak a párkapcsolataik, mint a magánszférájuk, és csupán a boldogtalan együttlétben merülnek fel félelmek a privát adatok kapcsán. A virtuális határok átlépése ugyanakkor gyakran eredményez vitákat.

A kutatás megállapította, hogy az emberek 80%-a hiszi, szüksége van a privát térre online és offline világban is, valamint az emberek 70%-nak fontosabb a párkapcsolatuk, mint a saját magánéletük. A kapcsolatban élők 50%-a szívesen megosztja készülékeinek PIN-kódját, vagy jelszavát társával, 25%-a még az ujjlenyomatával is fel tudja oldani partnere készülékét.

Azonban, amikor ilyen nyíltan hozzáférést adunk digitális életünkhöz, akkor jó és rossz titkaink egyaránt meztelenné válnak.

Minden harmadik megkérdezett kémkedett már partnere után online, és ebből majdnem a fele azt is elismeri, hogy instabilnak véli kapcsolatukat. A boldogtalan kapcsolatban élők 31%-a kifejezetten aggódik is privát szférájáért.

Forrás: Kaspersky Lab

A boldogtalan partnerek 76%-a hajlamos önálló programokat szervezni, míg ez az arány a boldog kapcsolatokban csupán 54%.

A következőket igyekeznek a leginkább eltitkolni a partnerek elől a felhasználók:

  • üzenetek tartalma
  • pénzköltések
  • személyes fájlok
  • legutóbb látogatott weboldalak.

Szintén gyakori veszekedés alapja az online aktivitások elrejtése vagy titkolása – a kérdőívet kitöltők 33%-a számolt be arról, hogy konfliktushoz vezetett az, hogy társa olyat látott meg, amit ő titkolni szeretett volna.

„Amikor egy kapcsolat friss, akkor felmerül az online- és magánélet határainak kérdése. Ha a partnerek egymás készülékeit használják, akkor az adatvédelmi határok elcsúszhatnak, amely feszültséget okozhat. A készülékeink tönkretehetik a Valentin-napi vagy akár a születésnapi meglepetéseket, és megnehezítik, hogy az emberek titokban tartsanak egymás elől bármit. Fontos, hogy megtaláljuk az egyensúlyt az átlátható, megbízható kapcsolat és a virtuális életünk biztonságának megőrzése között.” – mondta Andrei Mochola, a Kaspersky Lab Consumer Business részlegének vezetője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik