Tech

A hülyeség terjedésének melegágya lett a Facebook

Ahogy arról már írtunk korábban, a Facebook bevezette a Felfedező hírfolyamot (Explore), ami lényegében egy második hírfolyamot jelent, és erre a felületre azon oldalak tartalmai kerülnek, amiket ugyan nem lájkoltunk, de érdeklődési körünk és ízlésünk alapján érdekesnek találhatunk, mindeközben a hagyományos hírfolyamban maradnak az ismerősök és az általunk követett oldalak tartalmai, valamint a szponzorált bejegyzések.

Így van ez nálunk (és a világ jelentős részén), viszont Srí Lankán, Bolíviában, Szlovákiában, Szerbiában, Guatemalában és Kambodzsában egész más a helyzet: az itt élő felhasználók a hagyományos folyamban csak ismerőseik bejegyzéseit, valamint a közéjük ékelt szponzorált tartalmakat látják, semmi mást –

a követett oldalak posztjai is a másodlagos hírfolyamban jelennek meg.

A Facebook már három hónapja teszteli ezt a megoldást az említett országokban, és a New York Times friss beszámolója szerint a változás nagyban hozzájárult a teljesen fals információk terjedéséhez. A lap egy szlovákiai példával támasztja alá állítását: a szlovák Facebook-felhasználók között vírusként terjedt egy olyan álhír, miszerint egy muszlim férfi azzal hálálta meg, hogy visszaszolgáltatták az elveszett pénztárcáját, hogy figyelmeztetett egy tervezett terrortámadásra.

Az egyértelműen hamis hír úgy terjedt a közösségi médiában, hogy a rendőrségnek ki kellett adnia egy közleményt, ami tagadta ezt, de az információ egyáltalán nem jutott el az emberekhez, mert csak a már emlegetett – és senki által nem használt – Felfedező hírfolyamban jelent meg, míg az álhír az újraosztások miatt szinte mindenki hagyományos hírfolyamában felbukkant.

A Felfedező hírfolyam ráadásul nemcsak a rosszindulatú és légből kapott álhírek villámgyors terjedésének kedvez,

de negatív hatással van a híroldalakra is. Néhány hónapja már írtunk róla, hogy a hétköznapi hírek eltűnése a hagyományos hírfolyamból pánikot okozott az említett országok kiadói között, ugyanis jelentősen visszaesett a látogatottságuk, és a New York Times beszámolója ezt ismét megerősítette.

A Bolíviai Página Siete is arról számolt be, hogy a „tesztidőszak” kezdete óta 20 százalékkal esett a látogatók száma, egy kambodzsai szerkesztő pedig arra lett figyelmes, hogy a FB-ról teljesen eltűntek a politikai tartalmak a Felfedező hírfolyam bevezetése óta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik