Tech hardverteszt

Ez a hangcucc segít megismerni a szomszédokat

Bluetooth hangszórókkal manapság Dunát lehetne rekeszteni, és a legtöbb gyártó abban utazik, hogy a lehető legkisebb méretben biztosítsanak megfelelő teljesítményt. Nem úgy a Sony, akik a legújabb hangládájukkal szembe mennek a trenddel, a GTK-XB60-nak nemcsak az ereje jelentős, de a mérete is.

Alig három hónapja, hogy lehetőségünk adódott tesztelni a Sony egyik teljesen hagyományos Bluetooth hangszóróját, az SRS-XB40-et, ami kialakítását és hangzását illetően is elnyerte a tetszésünket, egyedül az árát találtuk egy kicsit magasabbnak a kelleténél.

Ez a hangszóró kiviszi a házfalat is
A Sony hordozható hangszórója nem hibátlan, viszont az erejébe nem lehet belekötni.

A pozitív tapasztalatokat követően kapva kaptunk az alkalmon, mikor a „nagytestvér” kipróbálása is szóba került: a GTK-XB60 szintén egy beépített akkumulátorral felvértezett, vezeték nélküli technológiát alkalmazó, fényjátékkal megbolondított hangfal, csak éppen egy kifejezetten méretes típus, amit nem feltétlenül beltéri használatra tervezett a gyártó.

Fotó: Karancsi Rudolf / 24.hu

A MÉRET A LÉNYEG

Mikor azt mondjuk, hogy a hangszóró méretes, egyáltalán nem túlzunk, hiszen egy 55 cm magas, 26 cm széles, és 27 cm mély készülékről beszélünk, ami ráadásul 8 kg-ot nyom. A dizájn lényegében másolja az SRS-XB40-nél már bevált lekerekített formákat, a test hátrafelé süllyed, a hangszórók egy hagyományos védőrács mögött kaptak helyet, míg a hátlapon találjuk a mélynyomó bemélyedését.

Fotó: Karancsi Rudolf / 24.hu

A hangláda egyaránt használható állva és fektetve, a biztonságos mozgatás érdekében a burkolat mindkét oldalán találunk „kapaszkodót”, a vezérléshez szükséges gombok pedig a készülék jobb szélen kaptak helyet, ami állított pozícióba helyezve természetesen a készülék tetejét jelenti.

Fotó: Karancsi Rudolf / 24.hu

Itt található a bekapcsológomb, a play/pause, a hangerő szabályzók, az extra basszus kapcsolója, illetve innen végezhető a további hangszórók párosítása, viszont sok nyomkodás nem lesz, hiszen a vezeték nélküli technológiának hála úgyis a csatlakoztatott mobileszközeinkről vezéreljük a hangszórót.

A készülékek párosítása Bluetooth-on keresztül gyerekjáték,

NFC chippel felszerelt androidos eszközök esetén pedig ezúttal sem kell mást tenni, mint hozzáérinteni a mobilt a hangszóróhoz, és máris rendelkezésre áll a zenelejátszáshoz szükséges kapcsolat. A GTK-XB60 ugyanakkor nemcsak a wireless megoldásokat támogatja: USB-n és RCA hangbemeneten keresztül is küldhetünk rá zenéket, sőt akár még mikrofon is csatlakoztatható, ha épp egy karaoke-s buliban kerül bevetésre az eszköz, vagy ezen keresztül szeretnénk mindenkihez eljuttatni a mondandónkat.

Fotó: Karancsi Rudolf / 24.hu

BULIBÁRÓ

Habár a Sony méretes hangládája otthon is megállja a helyét, azért érdemes észben tartani, hogy ezt az eszközt tényleg nem átlagos zenehallgatásra tervezték. A hangerőt maximumra csavarva a teljesítmény jelentős, szabad téren, vagy egy kocsi csomagtartójából is kifejezetten erőteljes hangélményt biztosít, azt pedig garantáljuk, hogy amennyiben egy lakásavatón röffentjük be a hangszórót, akkor rögvest sikerül megismerni az összes szomszédot,

hiszen pár percen belül ott fognak toporzékolni a bejárati ajtó előtt.

Utóbbi esélyét jelentősen növeli, ha bekapcsoljuk az egyik fő attrakciónak számító Extra Bass funkciót, hiszen ezt a hangszórót is úgy tervezték a Sony mérnökei, hogy tökéletesen kiszolgálja a mélyebb tartományokért rajongók igényeit, így kellő hangerőn, a megfelelő gomb lenyomását követően még két lakással arrébb is érezni fogják, ha a kedvenc számainkban berobban a basszus.

Fotó: Karancsi Rudolf / 24.hu

A GTK-XB60 viszont nemcsak a hangerő okán kiváló partikellék, de a „kistestvéréhez” hasonlóan fel van szerelve három különböző fényforrással: adott egy RGB „keret” a védőrács széleihez igazítva, a hangszórók egyenként saját megvilágítást kaptak, továbbá meghajtónként vibrál egy-egy stoboszkóp is. A fények a zene ütemére villognak, de akár tetszés szerint is vezérelhetők, ha a mobileszközünkre letöltjük a kifejezetten erre a célra fejlesztett Music Center alkalmazást.

Mindezt hálózati csatlakozás nélkül biztosítja a hangszóró: a beépített akkumulátor egy feltöltést követően akár 14 órán keresztül képes zenét biztosítani, és még az Extra Bass és a fények bekapcsolásával is simán bírja szuflával három órán keresztül. Hagyományos, otthoni használat mellett ez az idő persze jelentősen kitolódik, a két hetes tesztidőszak alatt mindössze kétszer használtuk a csomagban található töltőt, pedig minden nap jutott időnk egy kis zenehallgatásra.

Fotó: Karancsi Rudolf / 24.hu

NEM VÁJTFÜLŰEKNEK

Teljesítmény és hangerő szempontjából a méretes hangszóró abszolút megállja a helyét, torzulást akkor sem tapasztaltunk, mikor maximumra csavartuk a hangerőt, és az extra basszus tényleg megmozgatta még a gyomrunkat is, de tökéletesnek azért semmiképp nem nevezhetjük a GTK-XB60-at, ugyanis bármilyen minőségű zenét játszottunk le rajta, a nem túl jelentős, de

azért érzékelhető dobozhangzást nem sikerült kiküszöbölni.

A basszusra koncentráló számoknál egyáltalán nem volt feltűnő a dolog, illetve egy jobb buliban sem tűnne fel senkinek, de a kevésbé mélycentrikus zenéknél sokszor olyan érzésünk támadt, mintha egy fátyol mögül szólna a zene. Pedig a Sony igyekezett mindent megtenni a tökéletes élmény érdekében: a hangszóró fel van szerelve a ClearAudio+ és DSSE hangsávjavító technológiákkal, és a Bluetooth kapcsolat támogatja az SBC, AAC és LDAC kodekeket is.

Fotó: Karancsi Rudolf / 24.hu

Ez a hiányosság persze főleg a megszállott audiofil közönséget zavarhatja, aki viszont erőteljes, de legfőképp zajos partik rendezésére alkalmas hangszórót keres, annak megfontolandó választás lehet a GTK-XB60, ami fekete, piros és kék színekben érhető el, kis szerencsével akár már 80 000 forintért. A tehetősebbek ráadásul akár tíz darab is összeköthető belőle, hogy aztán szinkronban nyújtsanak olyan hangélményt, amire már az egész környék összeszalad.

Galéria
Fotó: Karancsi Rudolf / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik