Tech
Fotó:  Bielik István/24.hu

A Star Wars olyan menő, még a LEGO-t is megmentette a bukástól

Szponzorált tartalom
Szponzorált tartalom

2017. 12. 18. 13:34

A LEGO napjaink egyik legmenőbb márkája, kicsik és nagyok a világ minden táján egyaránt imádják a dán építőjátékot, viszont közel két évtizede a cégnek volt egy olyan időszaka, amikor nem sok választotta el attól, hogy lehúzza a rolót. A családi vállalkozás szerencsére túljutott a vészterhes időszakon, és ebben fontos szerepet játszott az is, hogy ekkor már velük volt az Erő.
Korábban a témában:

Ole Kirk Christiansen a nagy gazdasági világválság idején, 1932-ben lett asztalosból játékgyártó, és a kezdetben fajátékokat készítő apró vállalkozás 1934-ben vette fel a LEGO nevet. A cég a II. világháborút követően kezdett el műanyaggal kísérletezni, és 1958-ban szabadalmaztatták azt a máig használt építőjáték-rendszert, aminek lényege, hogy

minden egyes LEGO alkatrész kompatibilis egymással, azaz könnyedén össze lehet őket építeni.

A dán családi vállalkozás számára ez a szisztéma hozta meg az igazi sikert, a 60-as években komoly terjeszkedésbe kezdtek, egyre másra adták ki az ötletesebbnél ötletesebb készleteket, különböző témákra bontva (Castle, Space, Pirates stb.), a 80-as évekre pedig alig maradt olyan gyerek Európában és Amerikában, aki ne LEGO-t akart volna születésnapjára vagy karácsonyra.

NÉPSZERŰ LEGO KÉSZLETEK A 80-AS ÉVEKBŐLForrás: Birkás Péter / 24.hu

A cég lendülete a 90-es évekre viszont megtorpant, majd lejtmenetbe kapcsolt. A nyereség évről-évre csökkent, 1998-ban pedig megtörtént, ami egy évtizeddel korábban még elképzelhetetlennek tűnt: a LEGO jelentős, 48 millió dolláros veszteséget halmozott fel. A világ elrohant az ekkor már kissé begyepesedett vállalat mellett, és komoly változásra volt szükség ahhoz, hogy a márka ne tűnjön el a süllyesztőben.

A VÁLTOZÁS SZELE

Szerencsére a jó irányba haladó lépések már az előtt megtörténtek, hogy a LEGO elszenvedte volna az első komolyabb, 1000 alkalmazott elbocsátásához vezető veszteségét. Peter Eio, a cég amerikai üzemeinek vezetője 1997-ben kezdett kampányba azért, hogy a dán vállalat licencszerződést kössön a Star Wars-jogokat birtokló Lucasfilmmel. A terv az volt, hogy 1999-re, a második Csillagok Háborúja-trilógia első részének premierjére megszülessen a LEGO Star Wars termékcsalád.

Fotó:  Bielik István/24.hu
1977-BEN MÉG CSAK ÁLOM VOLT A LEGO ÉS A STAR WARS TALÁLKOZÁSAFotó: Bielik István/24.hu

A Lucasfilmnél imádták a dánok építőjátékát, ott is szorgalmazták az együttműködést, amíg viszont más cég kapva-kapott volna a lehetőségen, addig a LEGO vezetői megbotránkoztak az ötleten. Az ellenállás két dologra volt visszavezethető: egyrészt a cég évtizedekig sikeres volt a saját ötleteivel, másrészt az alapító Ole Kirk Christiansen soha nem akarta, hogy a háború gyerekjátéknak tűnjön.

Márpedig a Star Warsban alapkellékek a különböző fegyverek és csatahajók, arról nem is beszélve, hogy a címben is ott a háború szó.

Az ezzel kapcsolatos ellenérzéseket végül azzal sikerült megpuhítani, hogy a Csillagok háborúja alapvetően a jó és a rossz küzdelméről szól, továbbá Peter Eio bedobott egy olyan ötletet, ami a dán vezérkarnak sem volt ellenére: a gyerekek számára vásárló szülőket kell megkérdezni, hogy mennyire tartják jó ötletnek a LEGO és a Star Wars házasítását.

Fotó:  Bielik István/24.hu
MANAPSÁG MÁR MINDEN FILM MELLÉ ÉRKEZNEK LEGO STAR WARS KÉSZLETEKFotó: Bielik István/24.hu

A közvéleménykutatást az Egyesült Államokban és Németországban is elvégezték, az apukák és anyukák pedig többségében támogatták a lehetőséget, Amerikában és Európában egyaránt. Ez a LEGO vezetőit ugyanakkor mégsem győzte meg, és csak az akkori ügyvezető igazgató, a Star Wars-rajongó Kjeld Kirk Kristiansen végső, a korábbi hagyományokkal szembemenő döntésén múlott, hogy a LEGO végül megkötötte a cég történetének első licencszerződését.

HA EGY ÜZLET BEINDUL

A sorsfordító megállapodást követően már ment minden, mint a karikacsapás: és 1999-ben, a Star Wars I. rész – Baljós árnyak premierjekor meg is jelentek az első LEGO Star Wars-készletek a játékboltok polcain. Kezdésnek 13 különböző, kisebb-nagyobb építőjáték.

AZ ELSŐ LEGO STAR WARS-KÉSZLETEK EGYIKEForrás: LEGO

Habár a dán céget nem volt könnyű meggyőzni arról, hogy szövetségre lépjen a Lucasfilmmel, arra viszont nagyon gyorsan rájöttek, hogy egy ilyen termékcsaláddal a korábbinál jóval szélesebb, a gyerekek mellett a felnőtteket is magába foglaló réteget lehet megcélozni.

Éppen ezért az akkor aktuális Baljós Árnyak egyes jeleneteit idéző LEGO-készletek (a Pod-verseny, Darth Maul űrhajója, az Anakin vezette Naboo Fighter stb.) mellett kiadtak olyan szetteket is, amik az eredeti trilógiát idézték meg: klasszikus X-Wing, Tie-Fighter és Snowspeeder is akadt a kínálatban.

Fotó:  Bielik István/24.hu
MILLENNIUM FALCONBÓL TÖBB VÁLTOZAT IS KÉSZÜLT AZ ELMÚLT ÉVEKBENFotó: Bielik István/24.hu

A LEGO és a Star Wars házassága – nem meglepő módon – hatalmas sikert aratott: az első éves eladások 500 százalékkal (nem elírás) haladták meg a dán vállalat kezdeti előrejelzéseit. Ez persze meglátszott a bevételeken is, amire szüksége is volt a LEGO-nak az 1998-as mélypontot követően.

A Star Wars termékcsalád megjelenése viszont nem jelentett megoldást a cég minden problémájára.

Luke Skywalkerék feltűnését követően a LEGO még legalább fél évtizeden keresztül próbálta felvenni a versenyt a villámgyorsan változó világgal, és 2004-ben már a csőd réme fenyegette a vállalatot. A bukást végül sikerült elkerülni, és a cég csillaga napjainkra ismét fényesen ragyog, még az idén bejelentett újabb elbocsátások ellenére is.

Napjainkban jó eséllyel már iskolákban oktatják, a LEGO miképp volt képes megfékezni a zuhanást, újra növekedő pályára állítani, majd ismét nyereségessé tenni a játékgyártást. A fordulat ugyan nemcsak a Star Wars-nak köszönhető (kellett hozzá egy nagyszerű vezető, Jørgen Vig Knudstorp, átszervezések, és az eredeti értékekhez való visszatérés is), de az tagadhatatlan, hogy az Erő megjelenése nagy mértékben hozzájárult a LEGO lábra állásához, és a legnagyobbak közé történő visszatéréshez.

Fotó:  Bielik István/24.hu
A LEGNAGYOBB KÉSZLETEK EGYÉRTELMŰEN A FELNŐTTEKET VESZIK CÉLBAFotó: Bielik István/24.hu

A Star Wars-készletekből befolyó bevétel nem egyszer segítette át a céget a nehezebb időszakokon, de fontos, hogy részben George Lucas gyermekének köszönhető az is, hogy a LEGO felvette az ütemet a modern világgal, és megértette, hogy az olyan népszerű témák nélkül, mint a Harry Potter, a Disney-mesék, az Indiana Jones, vagy éppen a Marvel és a DC, nem rúghat labdába a mai piacon.

VELÜK VAN AZ ERŐ!

A LEGO és a Star Wars gyümölcsöző kapcsolata közel két évtizede indult, és mind a mai napig tart. Ezen idő alatt 600-nál is több készlet látott napvilágot a termékcsaládon belül, egyaránt megidézve az előzmény trilógia, az eredeti három rész, és az új Star Wars-filmek jeleneteit, szereplőit és járműveit.

Fotó:  Bielik István/24.hu
EGYES SZETTEK MÁR NEM IS JÁTÉKOK, HANEM IGAZI DÍSZEK A LAKÁSBANFotó: Bielik István/24.hu

A kínálat évről évre változik, és a LEGO a 2000-es évek elején a hagyományos készletek mellett bevezette az úgynevezett Ultimate Collectors Series szetteket is, amik – ahogy arra a név is utal – a komoly gyűjtőket, azaz a felnőtteket célozzák. Ezek a modellek hatalmasak, több ezer darabból állnak, és az áruk is borsos. A csúcs az idei Millennium Falcon (LEGO 75192), ami 7541 kockából építhető össze,

és minimum negyedmillió forintot kell leszurkolni érte.

Azt pedig, hogy a LEGO és a Star Wars találkozása még két évtized múltával is mennyire sikeres, mi sem bizonyítja jobban, hogy az említett, méregdrága készlet a megjelenés napján elfogyott a LEGO online boltjából, és hivatalos forrásból csak valamikor 2018-ban lehet majd ismét beszerezni.

Fotó:  Bielik István/24.hu
Fotó: Bielik István/24.hu
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Cropped image of young couple is lying on bed. Close up of male and female feet. Loving couple is lying on bed under blanket covered by small red paper hearts. Saint Valentines Day.

Minden, amitől jobb lehet a szex

Kommentek

Budapest, 2017. július 29.
A későbbi második helyezett Hosszú Katinka a női 200 méteres hátúszás döntője előtt a 17. vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2017. július 29-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.