Tech

A szexuális zaklatás botránya már a videojáték-ipart is elérte

Lassan két hete, hogy a The New York Times oknyomozó cikke alapján kirobbant az elmúlt évek legnagyobb hollywoodi botránya, aminek középpontjában az álomgyár egyik legbefolyásosabb embere, Harvey Weinstein áll, akiről több nő is azt állította, hogy szexuálisan zaklatta az évek során.

Több nő is szexuális zaklatással vádolja a filmmogul Harvey Weinsteint
A vádak szerint a producer évtizedeken át zaklatta szexuálisan női alkalmazottait és számos színésznőt.

A mértékadó lapokban megjelenő írások alapján egyre többen álltak elő a saját zaklatási történeteikkel, ami mostanra oda vezetett, hogy a producert kirúgták a saját cégétől, elhagyta a felesége, és többek között még az Oscar-díjakat osztó amerikai filmakadémia is kizárta a soraiból.

Az egyre dagadó botrány viszont nem csak Hollywoodra van hatással: nemrég Sárosdi Lilla színésznő osztotta meg a történetét egy hazai szexuális zaklatásról, és az egyik leghíresebb amerikai játékfejlesztő csapat, az Uncharted-sorozatot és a The Last of Us-t fejlesztő Naughty Dog egyik korábbi alkalmazottja is most látta elérkezettnek az időt, hogy nyilvánosság elé lépjen a saját sztorijával.

Az említett játékokon dolgozó David Ballard a Twitteren írta meg a történetét, amiben azt állítja, hogy 2015 végén a Naughty Dog egyik vezetője szexuálisan zaklatta, ezt követően egyre mérgezőbbé vált a munkahelyi környezete, majd 2016 februárjában egy idegösszeomlást követően kirúgták, miután a fejlesztőcsapatot birtokló Sony HR-osztályának beszélt a zaklatás tényéről.

A férfi emellé azt is hozzátette, hogy a cég 20 000 dollárt (~5,2 millió forintot) ajánlott neki, ha aláír egy titoktartási nyilatkozatot, melynek értelmében soha senkivel nem beszél a történtekről.

Ballard elutasította az ajánlatot, és immáron 17 hónapja munkanélküli.

A Twitteren megosztott nyilatkozat az október 14-ei publikálás óta 4000-nél is több megosztást és jelentős sajtóvisszhangot kapott, így a Naughty Dog is reagált a vádakra. Egy rövid közleményt adtak ki, amiben azt állítják, hogy semmiféle bizonyítékot nem találtak azt illetően, hogy Ballardot bárki szexuálisan zaklatta volna a Naughty Dog vagy a Sony Interactive Entertainment kötelékéből.

A közlemény azt is kiemeli, hogy zaklatásnak és más helytelen viselkedésnek nincs helye sem a fejlesztőcsapatnál, sem a Sonynál, és minden esetben nagyon komolyan vesznek minden olyan bejelentést, amiben az alkalmazottak szexuális zaklatásra hívják fel a figyelmet.

Ballard október 14. óta nem tett közzé semmilyen posztot a Twitteren, így a korábbi munkaadója közleményére sem reagált, de az egyik utolsó üzenetében azt írja, hogy azért most állt elő a történetével, mert erőt merített abból, hogy mások is megosztották a saját tapasztalataikat a tévé- és filmiparban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik