Kultúra

Harvey Weinsteint kizárta soraiból az amerikai filmakadémia

A 8400 fős intézmény 54 tagú kormányzótestülete szombaton hozta meg az erről szóló döntését Los Angelesben, tájékoztatásuk szerint a szükséges kétharmadnál jóval nagyobb arányban. Az indokláshoz hozzátették, hogy

Harvey Weinstein nem érdemli meg kollégái tiszteletét.

Előzőleg a rendkívül befolyásos producer fivére és egyben cégtársa is úgy fogalmazott, hogy az akadémiának meg kell válnia „beteg és elvetemült” testvérétől. Bob Weinstein egyenesen rémálomnak nevezte a bátyja körüli botrányt, és azt állította, nem tudott Harvey Weinstein tetteiről.

Elmondom, mit tudtam: hogy Harvey egy zsarnok, arrogáns, kutyába se veszi az embereket.

– fogalmazott a The Hollywood Reporternek adott interjújában, hozzátéve, hogy undorítónak találja a cselekedeteket, amelyekkel a testvérét vádolják. Emellett együttérzéséről biztosította Harvey Weinstein áldozatait. A 62 éves Bob Weinstein mindig is a háttérben állt nála három évvel idősebb bátyjához képest, akivel több mint 30 éve együtt alapították a Miramax stúdiót, majd a nevüket viselő céget. Az interjúban arról is beszélt, hogy az elmúlt években alig beszéltek egymással. Külön részlegeket irányítottak vállalatuknál, Bob Weinstein Los Angelesben, Harvey Weinstein pedig New Yorkban dolgozott.

Harvey Weinstein azzal hencegett, hogy kiket sikerült már ágyba vinnie
Cara Delevingne is elmesélte, hogy hogyan akarta ágyba csalni őt a producer.

A Forbes pénzügyi magazin összesítése szerint az évtizedek során a Miramax és a The Weinstein Company által készített és forgalmazott 341 filmet jelöltek Oscar-díjra különböző kategóriákban, s a jelölések közül 81-et sikerült díjra váltani. Köztük van az is, amelyet Harvey Weinstein a Szerelmes Shakespeare című film producereként kapott 1999-ben.

A The New York Times és a The New Yorker tényfeltáró riportjai nyomán az elmúlt napokban mintegy harminc nő, köztük olyan hollywoodi sztárok, mint Angelina Jolie vagy Gwyneth Paltrow, illetve európai színésznők is arról számoltak be a nyilvánosság előtt, hogy Harvey Weinstein szexuálisan zaklatta őket, négy nő pedig nemi erőszakkal is megvádolta a befolyásos hollywoodi producert. Az egyikük Rose McGowan színésznő.

Egy magyar színésznőt is zaklatott egy színházigazgató
A probléma nem csak Amerikában rendszerszintű

A New York-i és a londoni rendőrség is vizsgálatot indított a felmerült vádak alapján, Franciaországban pedig kezdeményezték, hogy Harvey Weinsteint fosszák meg a civileknek adható legmagasabb hazai kitüntetéstől, a Becsületrendtől.

Forrás: MTI, Kiemelt kép: Europress / Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik