Tech

A budapesti közlekedés sosem volt még ilyen látványos

Egy valós idejű világtérképen láthatjuk, nézegethetjük, merre haladnak a buszok, vonatok és metrók.

A nyilvános közlekedési adatok nemcsak sofőrök és utasok számára lehetnek hasznosak: az adatok segítségével felfedhető az is, hogy mi számít csúcsidőszaknak forgalmi szempontból egy-egy szakaszon, kerületben, így könnyebben felismerhető, hol vezessenek be újabb járatokat vagy sűrítsék a közlekedést a társaságok.

A svájci GeOps nevű cég a Freiburg Egyetemmel közösen készített egy olyan térképet, ami a világ 200 legmeghatározóbb közlekedési rendszerének mozgását mutatja valós időben. A világtérképen kedvünkre közelíthetünk és távolodhatunk, megnézhetjük azt is, hogy Budapesten éppen milyen buszok, vonatok járnak.

Forrás: travic.geops.ch

A térkép valós idejű adatokat használ azon járművek pozíciójáról, amikben GPS található, emellett az üzemeltetők által nyújtott valós idejű adatokat – mint a BKK Futár információit – is beépítették. Amely tömegközlekedési cég nem kínál valós idejű adatokat, abban az esetben a menetrendszerinti információt használja a térkép.

Ha ugyan nem is érdekel minket különösebben, hogy Amszterdamban merre jár a 314-es busz, madárlesből azért eléggé megigéző látvány az, hogyan mozognak a színes pontok világszerte a nagyobb városokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik