Mobil

Két szegedi tini megcsinálta a legjobb közlekedési appot

Nem kell hozzá külön applikációt letölteni a telefonra, Facebook Messengeren mondja meg a Szegedi Menetrendi Bot, mikor jön a következő busz. Androidos mobilon és iPhone-on is működik. S ami külön kuriózum, nem a közlekedési társaság, hanem két helyi tizenéves fejlesztette a programot, öt nap alatt! Kipróbáltuk!

Nem először, s abban is biztos vagyok, hogy nem utoljára írok programozó zsenikről, elképesztő script kiddie-kről és tizenéves appfejlesztőkről – utóbbi kategóriába esik a 15 éves Schütz Dávid (szegedi Tömörkény-gimnázium) és a 17 éves Simonffy László (vásárhelyi Bethlen-gimnázium).

A két szegedi fiatal gondolt egyet, és mindössze öt nap leforgása alatt fejlesztettek egy olyan Facebook Messengeren használható botot, amely megmondja nekünk, mikor jön a következő villamos vagy busz.

Ehhez mindössze annyi a teendő, hogy a Szegedi Menetrendi Bot Facebook-oldalán rá kell nyomni az üzenetküldésre, vagy Messengeren rákeresni a bot nevére, s a csevegőben meg is jelenik a bot.

A csevegőben megjelenik a bot, akár egy másik felhasználó vagy oldal Fotó: 24.hu

Könnyedén kiválaszthatjuk, hogy éppen megállót vagy járatot akarunk keresni. A bot lépésről lépésre vezet végig minket a kérdéseken: pár rövid nyomkodás és ott van az adott busz épp aktuális indulási ideje (működését mutatjuk lentebb!)

A bottal úgy lehet csetelni, mint egy emberrel, persze meghatározott szabályok és lehetőségek mentén. Gyakorlatilag egyszerű, többválaszos menüpontokon haladunk végig.

A menetrendes keresőhöz külön appot sem kell letölteni, így azon szegedieknek, akiknek régebbi okostelefonja van, nem akarja a tárhelyet és memóriát külön applikációval terhelni, vagy akinek lassú a mobilinternete, annak rendkívül hasznos lehet ez a chatbot.

Ha belegondolunk abba, mennyi idő, mire a SZKT – de akár a BKK – honlapja betölt, inkább csevegünk egy robottal helyette. Bár lenne ilyen bot minden nagyvárosban, vagy akár egész Magyarországon, ötvözve a menetrendeket.

A chatbot androidos mobilon és iPhone-on is fut, de asztali számítógépeken is elérjük.

Fotó: 24.hu

“A buszmegállóban vártam, de mert a telefonomat nemrég frissítettem, még nem töltöttem le egy menetrend-alkalmazást sem, csak a Facebook Messengert. Akkor jutott eszembe, miért ne készíthetnék egy chatbotot, ami Messengeren megmondja nekem, mikor jön a busz” – mondta Schütz Dávid a delmagyar.hu-nak honnan jött a chatbot ötlete.

Elmondásuk szerint csütörtökön kezdtek gondolkodni az ötleten, pénteken nekiláttak a programozásnak, s keddre előálltak egy működő verzióval. Azaz mindössze öt nap alatt fejlesztették le a közlekedési botot.

Pythonban programozok fél éve, abban írtam meg, tehát közvetlenül a Facebook Messenger API-jával kommunikál a bot. Egyben a saját szerverünkön fut, ami kezdi megérezni az egyre nagyobb forgalmat

– mondta el a 24.hu-nak Schütz Dávid.

Szívesen megcsinálnánk más városokban is a botot, csak kellenének hozzá a menetrendek, egy adatbázis. Ahogy ebben az esetben is szegedi menetrend oldalakról és publikus adatbázisokból raktunk össze egy saját adatbázist. Laci készítette ehhez a programot, míg én magát a botot fejlesztettem.

Hogyan működik?

1) Így néz ki amikor elindult a bot a Messengeren. Megállót vagy járatot kereshetünk:

Fotó: 24.hu

2) Először is beírjuk a megálló nevét, a bot próbálja az ahhoz leghasonlóbbakat kidobni, melyek közül választhatunk. Így az se nagy baj, ha véletlen elgépeltük a nevét.

Fotó: 24.hu

3) Ezek után kiválaszthatjuk az adott megállóból induló járatot, elég a számát beírni és elküldeni.

Fotó: 24.hu

4) Rákérdez még a bot, ha nem végállomáson várakozunk, hogy melyik irányba szeretnénk menni. Ezek után megkapjuk, mikor jön legközelebb az adott megállóba az adott járat. Persze az utána következő indulási időket is csekkolhatjuk!

Fotó: 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik