Tech

Hivatalosan is halott a Windows Vista

Április 11-től nem kap több biztonsági frissítést a Windows Vista, így a Microsoft hivatalosan is nyugalmazza a 2006-ban megjelent rendszert. Innentől kezdve mindenkinek ajánlott valamelyik támogatott, frissebb verzióra váltani, legjobban a Windows 10-zel járunk.

Egy Windows be, egy Windows ki: a Microsoft április 11-én kezdte el terjeszteni a Windows 10 új nagy csomagját, az Alkotói frissítést, és ugyanekkor leállította a Windows Vista támogatását.

Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy nem lesz több biztonsági frissítés és gyorsjavítás az operációs rendszerhez. Bár a Vista eddig sem számított stabilnak, mostantól egyáltalán nem ajánlott használni. Támogatás híján a felhasználó eszköze még kiszolgáltatottabbá válik a különféle vírusok számára.

A Microsoft végleg nyugalmazza a Vistát

“Ha a támogatás megszűnése után is a Windows Vistát használja, számítógépe működni fog ugyan, azonban sebezhetőbbé válhat a biztonsági fenyegetésekkel és a vírusokkal szemben” – írja blogján a Microsoft.

“Az Internet Explorer 9 támogatását szintén megszüntettük; tehát ha Windows Vista rendszerű számítógépe csatlakozik az internethez, és Internet Explorer 9-et használ böngészésre, azzal további veszélyeknek teszi ki számítógépét. Mivel egyre több szoftver- és hardvergyártó fogja a Windows újabb verzióival való együttműködésre optimalizálni eszközeit, várhatóan egyre több olyan alkalmazással és eszközzel fog találkozni, amely nem működik a Windows Vistával.”

Sokakat nem fenyeget a veszély, a felhasználók nagy része már évekkel ezelőtt leváltotta a rossz hírű Vistát. A Netmarketshare felmérése szerint az asztali operációs rendszerek piacán nagyon kicsi a Vista részesedése, már csak a felhasználók 0,72 százaléka használja.

Steve Ballmer, a Microsoft egykori vezérigazgatója egyenesen élete legnagyobb baklövésének nevezte a 2006-ban kiadott Vistát, ami a 2001-es Windows XP örököse kívánt lenni, ám sem funkciók, sem teljesítmény terén nem hozott jelentősebb előrelépést, ráadásul éveket csúszott a megjelenése.

A rendszert hamar le is váltotta a két évvel később érkező főverzió, a Windows 7. Sokak szerint ez volt az az operációs rendszer, aminek a Vistának kellett volna lennie.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik