Tech

Windowsos gépeket is szanaszét fertőzhetett a CIA

Újabb adag dokumentumot tett közzé a WikiLeaks a CIA állítólagos hackereszközeiről, ezúttal egy olyan szoftverről olvashatunk, amellyel rendkívül makacs, a Windows operációs rendszereket célzó vírusokat készíthettek.

A WikiLeaks újabb adag dokumentumot tett közzé arról, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) milyen módszerekkel hackelt meg hétköznapi kütyüket, és kémkedett a felhasználók után. Ezúttal a Microsoft Windows operációs rendszerek sérülékenységeit kiaknázó eszközökről olvashatunk a Vault7 névre keresztelt szivárogtató sorozaton belül.

A 27 dokumentumból álló csomag a hírszerzők által fejlesztett „Grasshopper”, azaz “Szöcske” névre keresztelt keretrendszer útmutatóját tartalmazza, amit windowsos vírusok fejlesztésére lehetett használni. Az eszközzel célirányosan készíthettek kártevőket a célpont számítógépére szabva.

Ebben olvasható az is, hogy a CIA olyan perzisztens modulokat, szoftvereket készített, amelyekkel szinte lehetetlenné vált megszabadulni a kártevőtől. Nemcsak, hogy a víruskeresők számára váltak láthatatlanná, de a rendszer újratelepítése után is megmaradtak, és képesek voltak magukat is újratelepíteni.

Az egyik szoftveres komponens, a „Stolen Good” egy olyan kódot is tartalmaz a WikiLeaks szerint, ami megtalálható a 2013-ban netre kiszivárgott Carberp nevű pénzügyi vírus forráskódjában. Erről úgy hiszik, hogy az orosz kiberbűnözői alvilágból származik.

A WikiLeaks először március hetedikén publikált a CIA módszereiről, a megszerzett dokumentumok állítólag a CIA Kibernetikai Hírszerzési Központjából származnak. Azóta közzétették olyan dokumentumokat is, amelyek részletezik azt, milyen eszközökkel kémkedtek a hírszerzők androidos és iOS-es telefonok, okostévék, valamint különféle gyártók PC-in és laptopjain keresztül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik