Tech

Egy rakás NASA által használt szoftver vált ingyenesen letölthetővé

A NASA kiadta 2017-2018-as szoftverkatalógusát. A programok Amerikában ingyenesen, bármiféle jogdíj megfizetése nélkül letölthetőek, de Magyarországról is beszerezhető jó néhány alkalmazás.

A mostani a harmadik alkalom, hogy a NASA Technológiai Transzfer Programjának részeként kiadta szoftver-összeállítását. Az új katalógus rengeteg terméket, főleg műszaki alkalmazást tartalmaz, melyekből több csak most vált nyilvánosan is elérhetővé.

A programokat 15 kategóriába sorolták. A katalógusban adatfeldolgozáshoz és tároláshoz, műveletekhez, tervezéshez, hajtóművekhez és repüléshez használt szoftverek, illetve üzleti rendszerek is megtalálhatóak.

Minden egyes kategória több tucat letöltési lehetőséget tartalmaz. Mivel elképesztő mennyiségű programról van szó, érdemes először a NASA top 20-as listáját megnézni, melyen a leggyakrabban kikért szoftvereket címét találni – természetesen mindegyik fellelhető az új katalógusban is.

Érthető módon az összeállításban szereplő szoftverek többsége a rakétatudományhoz és a hajtóműtervezéshez kapcsolódik.

Hacsak az ember nem épp egy űreszköz felépítésén dolgozik a garázsban, ezen rendszerek nem lesznek túl hasznosan. Persze akadnak így is szép számmal olyan programok, melyek nem csak az űrkutatók számára érdekesek. Ilyenek a klímakutatásra, az autonóm rendszerekre, vagy az adat- és képfeldolgozásra kifejlesztett szoftverek.

Steve Jurczyk, a NASA Űrtechnológiai Misszió Igazgatóságának (STMD) rendszergazdája szerint a szoftveradatbázis létrehozásával a szervezet a gazdaság innovációjához járul hozzá. Napjaink legjobb űrhajózási szakemberei, egyetemei és ipari vállalatai által használt eszközök elérhetővé tétele valóban sokat segíthet a fejlesztésekben.

Bár a programok egy része csak engedéllyel, illetve amerikaik számára elérhető, azért érdemes lehet ellátogatni a NASA szoftverletöltő oldalára.

(Science Alert)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik