Tech

Made in Hungary: megnéztük a Lenovo magyarországi gyárát

Robotok, precizitás, fehér köpenyek és hegyekben álló szerverek! És persze lean minden mennyiségben.

Ha szájtátva nézed a „Hogyan készült?” sorozat epizódjait, akkor érdemes maradni pár percig, mert itt hasonló téma következik. A Lenovo hazai részlege újságírókat invitált a Flex sárvári üzemébe, mert az ottani gyártást x86-os szerverekkel bővítette ki.

A bejelentést klasszikus, miniszteri szalagátvágós ünnepség is kísérte, ami után beléphettünk a csarnokba és nem kevés infót kaptunk arról, hogy miként áll össze egy szerver. Mielőtt azonban ebben egy kicsit elmélyednénk, jöjjön pár tény, hogy mi az a Flex, mi köze a Lenovóhoz, és egyáltalán: miért érdekes ez az egész?

Több helyen is jó, de Sárváron a legjobb

A Lenovo két évvel ezelőtt megvásárolta az IBM szerver részlegét, most pedig úgy döntött a gyártást oda viszi, ahol eddig is több terméktípus jött le a szalagokról. A Flex (korábban Flextronics) egy úgynevezett bérgyártó, aki a cégekkel szoros együttműködésben készíti el a termékeket, és jelen van a folyamat összes állomásánál.

Adatoljunk:

  • A Lenovo és a Flex 7 éve tartja ezt a kapcsolatot,
  • az eddigi PC, all-in-one, és tiny gépek bővülnek ki a szerverek gyártásával,
  • a Lenovónak dedikált üzemből idén jön ki a 6 milliomodik PC,
  • a mostani beruházás közel fél milliárd forintba került,
  • ezzel 250 új munkahelyet teremtenek,
  • az üzem naponta több ezer terméket állít elő.

A neheze meg is volna, jöjjenek az izgalmas részletek. A Flex csarnokába csak fehér köpenybe és a fényképezés tilalma mellett mehettünk be, az utunkat pedig végig három, szúrós tekintetű, vélhetően biztonsági kolléga követte. Az óvatosság nem véletlen: itt minden az utolsó centire, percre, termékre ki van számítva, a gyártás nem olcsó mulatság, a Flex pedig megbízást végez, azaz nem hibázhat.

Monitorok, kijelzők mindenhol, a háttérben a gigantikus méretekkel bíró raktár
Monitorok, kijelzők mindenhol, a háttérben a gigantikus méretekkel bíró raktár

A csarnok berendezése, szabályai mind ezt az elvet követik. Ami elsőként feltűnt, hogy sehol nincsenek székek, ülőhelyek. A munkások nem a hagyományos értelemben vett szalag, hanem munkaállomások mellett ülnek és mindegyiküknek tökéletesen körbeírt, dokumentált feladata van. A szervergyártást inkább szerver össze legózásnak érdemes fordítani, hiszen itt összeszerelés zajlik, majd a végtermék becsomagolása és útnak indítása.

Totális kontroll minden pillanatban

A szerverek (ami gyakorlatilag egy méretes házba tett, nagy teljesítményű számítógép) egy fiókokkal, fakkokkal ellátott összeszerelő kocsin kezdik meg az útjukat. Az erre beosztott dolgozók egy több méter hosszú polcról veszik le a termékhez szükséges hozzávalókat, amiben fényjelzések segítik őket. A kocsi ezután elindul, és minden megállóban kerül bele valami: ebben fényképekkel ellátott dokumentáció segíti őket, minden fázist szoftveresen is tesztelnek, ahonnan az infók az úgynevezett Production Control Towerbe futnak be.

flex_gyar_forraszt
Az előtérben a szerelő kocsi, rajta az éppen készülő szerver házával

Ez az irányító központ: több székkel és rengeteg monitorral felszerelt tér a csarnok kellős közepén. Itt minden valós időben nyomon követhető, több indikátor, folyamatokat jelző csík mutatja, hogy halad a termelés, mi a helyzet a raktárkészlettel, ami alapján azonnal be lehet avatkozni, ha valami fennakadás lenne. A körbejárást vezető Flex munkatárs azzal érzékeltette a monitorokon futó adatok érzékenységét, hogy ha itt fotóznánk, annak csak rossz vége lenne. Nem is fotóztunk.

Sok-sok robotra készültünk, ehhez képest kettővel találkoztunk. Az egyik a gépek matricását végezte. A fülkében elhelyezett, sok-sok ujjal felszerelt kar a két oldalt beérkező számítógép házakra illesztette rá a Windows, vagy éppen szükséges információs matricákat. A másik egy jóval hatalmasabb, több méter magas robot volt, amely a dobozokat pakolgatta úgy egy raklapra, hogy azok tökéletes rendben követték egymást.

vargam_flex_tower
Varga Mihály nemzetgazdaásgi miniszter a Control Tower megtekintése közben. Disclaimer: ezt a fotót nem mi, hanem az esemény hivatalos fotósa készítette, neki lehetett

Flex-magyar szótár

Egy ilyen látogatás már csak azért is érdekes, mert az ember tanul új, esetenként furcsa kifejezéseket. A Flex Lenovónak dedikált üzemének projektvezetője több ilyennel is szolgált, talán érdemes ezzel zárni a beszámolót:

  • Végvevő: az a vásárló, aki a Lenovotól rendelte meg a gépet. Hiszen a vevő a Flex szemszögéből maga a Lenovo.
  • Szerializáció: minden egyes komponens, alkatrész egyedi azonosítót kap, hogy egy esetleges széria hiba esetén könnyebb legyen nyomon követni, esetleg visszahívni a terméket (ilyen itt még soha nem történt meg).
  • Pick to light/Put to light: az alkatrészek polcon való elhelyezését és levételét segítő fényrendszer.
  • Lean gyártás: ez maga a Flex és a Lenovo filozófiája, amit egyre több nagy gyártó alkalmaz. Az úgynevezett „karcsú” gyártás, vagyis hatékonyság mindenekfelett. A szomszédos, bődületesen nagy raktárból mindig csak az jön át, amire szükség van, soha nincs több, más termék, ami zavart, késést, és így veszteséget jelenhetne. Hiszen amiért a megbízó nem fizet, az veszteség, így minden felesleges, zavaró faktort kizárnak a gyártás folyamatából.

A Lenovo azért döntött a szervergyártás Sárvárra történő áthelyezéséről, mert innen a lehető leghatékonyabban (hogyan is máshogy?) tudják ellátni a vásárlókat. Itt tényleg az számít, hogy minél kisebb költség mellett a lehető legnagyobb hatékonyságot érjék el. Sárvárról az EMEA régió (ez Európa, Közel-kelet, és Afrika) országait látják el termékekkel úgy, hogy legfeljebb 5 nap alatt bármi, bárhova odaér.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik