Tech

A Lenovo megint fullba nyomja a jógázást

A Yoga Book egy nagyon furcsa kísérlet, ami még akár jól is elsülhet.

A Lenovo előtt ultra mély főhajtás azért, mert igyekszik egy kicsit feldobni az amúgy totális unalomba fulladó tablet piacot. Ezen belül a kínaiak kifejezetten a hibrid gépekkel kísérleteznek előszeretettel, aminek elég nagy lökést adott, hogy végre megalkottak egy jól működő és egyben szép zsanér megoldást.

A hibrid, azaz a táblagép és notebook között ingadozó gépek egyik legnagyobb problémája mindig is a két rész (kijelző, billentyűzet) csatlakozásánál, illetve a panel leoldásánál adódott. A Lenovo ezt az óraszíjra hasonlító zsanér megalkotásával hidalta át, ami egyrészt gyönyörű, de egyben flexibilis és stabil tartást is ad.

Lenovo_Yoga_Book_1

A Yoga Book is erre épül, vagyis a két fő rész között ez adja az összeköttetést, így azok 360 fokban oda és vissza is hajthatók. A Lenovo ezúttal annyiban lépett még tovább, hogy a hagyományosan billentyűzetnek fenntartott felületről egyszerűen lemaradtak a fizikai gombok, ami viszont nem jelenti azt, hogy ne lehetne gépelésre is használni. Ezt a virtuális, egészen pontosan a Halo (kivetített, esetleg virtuális) klaviatúra teszik lehetővé, ami egy gombnyomásra jelenik meg a felületen.

Az IFA előtt pár nappal kipróbálhattam ezt a furcsa kombót és a rövid teszt alatt az derült ki, hogy végtelenül futur a dolog, de egy nagy adag türelemre lesz szükség, mire az ember hozzászokik ehhez. Ha bármelyik ujj, tenyér rész véletlenül hozzáért a gombokhoz, az azonnal meg is jelent az irományban, ami egy klasszikus gombsor esetében nem történik meg.

Lenovo_Yoga_Book_2

A másik csavar a sztoriban, hogy ez a felület egyben digitalizáló táblaként is funkcionál. A Wacom által szállított felületen a csomag részét képező digitális tollal lehet írni, rajzolni, jegyzetelni, amit a szoftver azonnal rögzít is. Sőt, egy sima papírlap is felhelyezhető, amit ugyanúgy át lehet írni, mint a régi indigós korszakban.

A Yoga Book két verzióban (Android, Windows) érkezik 499, illetve 549 dollárért, amiért a fenti ínyencségeken kívül 10,1 colos, 1920 × 1200 képpont felbontású érintőkijelzőt, 4 GB RAM-ot, 64 giga tárolót (microSD-vel bővíthető), Intel Atom 5x processzort, 8500 mAh-s akkut, illetve LTE/4G modult kapunk.

Lenovo_Yoga_Book

Ajánlott videó

Olvasói sztorik