Tech

Még könnyebb lesz hazudni a képeken

Az Adobe olyasmivel rukkol elő, amivel lényegesen egyszerűbb igazi pocsolyába gázoló prémiumautót és valódi sörhabot készíteni úgy, hogy közben semmi sem valóságos.

Talán nem mindenkinek tűnik fel, de a reklámokban látható, szinte már tökéletes felvételek a legtöbb esetben számítógép által generált képek (népiesen CGI), tehát semmi közük a valósághoz. Sokkal inkább arról van szó, hogy a tökéletes habot, az üdítős üvegek kívánatos párásságát vagy éppen a folyadékok loccsanását animációval a legegyszerűbb elérni. Ugyanakkor mindehhez idáig elég komoly szoftver- és hardverpark, valamint egy kiemelkedő tudású grafikus kellett, tehát csak úgy otthon nem igazán lehetett hasonló trükköket vállalható szinten elkészíteni. Éppen ezért döntött úgy az Adobe, hogy a Project Felix segítségével megpróbálja könnyebbé tenni az alkotás folyamatát. Magyarul, még egyszerűbben csapják majd be a vásárlókat, akiknek ezáltal még hamarabb nyílik ki a pénztárcájuk, de ha másik oldalról nézzük, akkor viszont azt mondhatjuk, hogy a kevésbé profik is könnyebben alkothatnak maradandót.

Nem csak a gazdagok játékszere

A CG és a 3D modellezés egy bizonyos szint felett elég komoly hardveres hátteret feltételez, emiatt pedig egyáltalán nem olcsó a szükséges felszerelés beszerzése, de a Project Felix segítségével visszább lehet szorítani a költségeket. Erre jó példa egyébként a Microsoft legegyszerűbb rajzszoftverének, a Paintnek a továbbfejlesztése, ami 3D képességekkel bővül, ám mégsem kell hozzá vérprofinak lenni.

project-felix

Ugyanakkor az, hogy valaki készségszinten használja az Adobe Illustratort vagy éppen a Photoshopot, még nem feltétlen jelenti azt, hogy a 3D modellek, és a CG kompozitálás világában is elboldogul. Ám a Project Felixnek köszönhetően
akkor is könnyebben megalkothatjuk a megfelelő kompozíciót, ha nem vagyunk mesterei a szakmának, és/vagy nem kívánunk vagyonokat költeni a professzionális 3D modellező és kompozitáló szoftverekre.

Ugyanakkor, mint minden egyszerűsítés esetében, a Project Felix is megkövetel kompromisszumokat, így például azt, hogy már meg kell lenniük a 3D modelleknek, ám ezeket importálva már könnyebben tudunk köréjük megfelelő környezetet teremteni.  Amiért azonban különösen egyszerű lesz a szoftver használata, hogy

elemzi az általunk használt hátteret, és automatikusan ahhoz viszonyítva helyezi el a modellt a megfelelő világítással, árnyékokkal, tükröződésekkel, és minden egyéb olyan effekttel, ami a valósághű megjelenést szolgálja.

És még mindig van

Nem okoz számára gondot az sem, hogy a felületeket megfelelően társítsa, így ha például egy vázát akarunk a konyhapultra helyezni, gond nélkül megoldja, és senkinek nem fog feltűnni a 2D-s háttér, vagy az, hogy az eredeti képen még sehol nem volt a váza. Nem probléma a saját textúrák használata sem, mint ahogyan egyes képi elemek megváltoztatás is villámgyorsan végrehajtható, ami akkor jöhet jól, ha adott terméket több országban is reklámozni akar valaki.

project-felix_2

Ám ha a felhasználó elégedetlen lenne az eredménnyel, maga is belenyúlhat a beállításokba, és addig reszelgetheti azokat, míg a végeredmény el nem nyeri a számára is megfelelő formáját, vagy akár Photoshop is bevethető, ha szükséges. Akárhonnan nézzük is, ezzel tényleg sokkal könnyebb lesz dolgozni azoknak is, akik nem rázzák ki kisujjból a valósággal vetekedő képeket, animációkat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik