Videó

Újra támad a videós Facebook-vírus: így kell védekezni

Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni: ha valaki bármiféle magyarázat nélkül küld egy videót, azt tilos megnyitni. Mutatjuk, mit lehet tenni, ha elkezdenek ömleni a kéretlen üzenetek.

Olvasóink közül is többen jelezték, de mi magunk is egyre több olyan esetet látunk, amikor valamelyik Facebook-ismerősünk egyszer csak, mindenféle egyéb bevezető, köszönés vagy magyarázat nélkül üzenetben küld egy videót. Bár természetesen nem zárható ki, hogy egy csodálatosan stílusgazdag barátunk elfelejt köszönni, mielőtt megosztaná velünk kedvenc mozgóképes anyagait, de azért

szinte biztos, hogy az önmagában érkező videó igazából vírus, szóval semmiképp se indítsd el.

Ha valaki biztosra szeretne menni, és ugyanannyira nem szeretné megfertőzni a gépét, mint amennyire nem akarunk megbántani valakit, aki tényleg csak úgy megnyomta a küldés gombot egy macskás videón, az nézze meg a szükséges lépéseket a cikk fejlécében található videóban, vagy erre a hivatkozásra kattintva. Ha pedig szövegesen érzékletesebb, akkor itt írjuk, mit kell tenni.

Amikor megérkezik a videó, ne mobilon nyissuk meg, itt ugyanis nem lesz lehetőség jelenteni a kéretlen, vagy trükkös próbálkozásokat. Irány a böngésző, de itt se a felső állapotjelző csíkról kattintsuk le az üzenetet, bármennyire is csábító. Megtehetjük persze, de ilyenkor a kis ablakban megjelenő chat szintén nem teszi lehetővé, hogy felvegyük a küzdelmet a vírus ellen. Persze nyugalom, az üzenet megnyitása önmagában még nem káros, csak a videót ne indítsuk el semmi pénzért.

facebook-virus-002

Ehelyett menjünk be a bal oszlopban található Üzenetek (Messages) menüpontra, és itt válasszuk ki a gyanús üzenetet. A gyanú erősödhet, ha

  • a videó előtt semmilyen szöveges üzenetet nem ír az ismerősünk
  • ha ír is valamilyen üzenetet, az se magyarul van, esetleg valamilyen jellegtelen mondat (Hi, check this great video!)
  • olyan ismerős küld videót, akivel egyébként már rég nem is beszéltünk, vagy leveleztünk
  • ha megjelenik a videó címe, az furcsa, értelmezhetetlen karaktereket tartalmaz, vagy nem ékes anyanyelvünkön írták
  • a videó sarkában csak pár másodperces tartalmat jelez a rendszer

Ha ezek után tényleg kétes az üzenet eredete, keressük meg az ismerősünket valamilyen más módon – írjunk neki e-mailt, vagy helyezzünk el egy bejegyzést az üzenőfalukon megkérdezve, tényleg ő küldött-e valamit. Ez egyrészt bebiztosít minket, hogy nem törlünk ki valami tényleg valódit, ellenkező esetben pedig figyelmezteti az illetőt arra, hogy az ő nevében vírusok száguldoznak szerteszét.

Végül, ha tényleg vírusos a videó, irány vissza a részletes üzenet-nézetbe.

facebook-virus-003

Ezután kattintsunk a fő oszlopban (ahol az üzenetet magát látjuk) a kis fogaskerék ikonra. A megjelenő menüben válasszuk a “kéretlen vagy rosszindulatú tartalom jelentése” pontot, majd jelöljük meg, hogy a bejelentésünk tárgya valószínűleg spam, vagy vírus.

facebook-virus-004

Ezzel végeztünk is, innentől a Facebook automatikus rendszere, illetve munkatársai vizsgálják tovább az esetet, és remélhetőleg hamarosan elapadnak az illetőtől küldött hamis üzenetek.

Legfrissebb videók
Olvasói sztorik