Tech
In this handout picture obtained from the journal "Nature" on April 13, 2016 shows Ian Burkhart, 24, who was paralyzed from the shoulders down after a diving accident in 2010, undertaking tasks after regaining the use of his hand through the use of neural bypass technology at the Ohio State University Wexner Medical Center.  
Six years after a diving accident left him paralysed, Ian Burkhart can use his right hand, controlled by his mind and aided by computer software, to stir his own coffee, a groundbreaking trial reported on April 13, 2016. The feat was made possible with a pea-sized chip in the 24-year-old's head to decypher his brain signals and rerouting them to the finger, hand and wrist muscles -- bypassing the damaged spinal cord.The muscles are stimulated by an electrode sleeve worn on the right forearm, with which Burkhart can now also swipe a credit card, grasp a container and pour from it, and play the cords of a guitar video game. / AFP PHOTO / NATURE PUBLISHING GROUP AND AFP PHOTO / Handout / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Ohio State University Wexner Medical Center/ Batelle" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Agyba ültetett chippel mozog a balesetben lebénult férfi

24.hu
24.hu

2016. 04. 13. 20:32

Az agyban felfogott jeleket egy számítógép átalakítja, majd egy másik eszközzel stimulálják a férfi izmait, aki így akár videojátékkal is tud játszani.

Az agyába ültetett chipnek köszönhetően már egészen bonyolult mozgásokra képes az a fiatal amerikai férfi, akinek hat éve egy autóbaleset miatt bénultak le végtagjai.

A chip felfogja az agy jeleit, amit egy számítógép értelmez, majd egy, a karjára tett eszköz segítségével stimulálja az izmokat. Így az ohiói Ian Burkhart még arra is képes, hogy külön mozgassa az ujjait, és akár videojátékkal is képes legyen játszani.

Hosszú és kimerítő gyakorlásba telt, mire Ian begyakorolta a mozgásokat, de most már meg tud fogni és arrébb tud tenni nagyobb tárgyakat, ki tudja önteni pohárba egy üveg tartalmát, vagy le tud húzni egy bankkártyát. Először nagyon oda kellett figyelnie mozgása minden apró részletére, de a gyakorlásnak köszönhetően most már egészen könnyen sajátít el új mozdulatokat. Abban reménykedik, hogy idővel képes lesz újra használni mindkét karját, és újra önálló életet élhet.

Dr. Ali Rezai idegsebész, aki beültette az agyi érzékelőt, azt mondta: őket is meglepte, hogy Ian számára mekkora előrelépést jelentett ez a technológia. Úgy vélik, az eljárás reményt adhat mindenkinek, aki gerincvelő-sérülés, agysérülés vagy stroke miatt elveszítette mozgásképességét.

Egyelőre azonban még bőven akad fejlesztenivaló: az eszközök működéséhez rengeteg kábelre van szükség, és egy nagyméretű számítógépre, ami izomstimulációvá alakítja az agy jeleit. Emellett Ian mozgása sem olyan pontos és kifinomult, mint egy ép emberé. Az Ian agyába ültetett érzékelő ugyanis csak néhány száz neuron jelét képes feldolgozni, míg a természetes mozgáshoz több millióra van szükség. a helyzet viszont javulhat a technika fejlődésével. (BBC)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.