Tech

Agyba ültetett chippel mozog a balesetben lebénult férfi

Az agyban felfogott jeleket egy számítógép átalakítja, majd egy másik eszközzel stimulálják a férfi izmait, aki így akár videojátékkal is tud játszani.

Az agyába ültetett chipnek köszönhetően már egészen bonyolult mozgásokra képes az a fiatal amerikai férfi, akinek hat éve egy autóbaleset miatt bénultak le végtagjai.

A chip felfogja az agy jeleit, amit egy számítógép értelmez, majd egy, a karjára tett eszköz segítségével stimulálja az izmokat. Így az ohiói Ian Burkhart még arra is képes, hogy külön mozgassa az ujjait, és akár videojátékkal is képes legyen játszani.

Hosszú és kimerítő gyakorlásba telt, mire Ian begyakorolta a mozgásokat, de most már meg tud fogni és arrébb tud tenni nagyobb tárgyakat, ki tudja önteni pohárba egy üveg tartalmát, vagy le tud húzni egy bankkártyát. Először nagyon oda kellett figyelnie mozgása minden apró részletére, de a gyakorlásnak köszönhetően most már egészen könnyen sajátít el új mozdulatokat. Abban reménykedik, hogy idővel képes lesz újra használni mindkét karját, és újra önálló életet élhet.

Dr. Ali Rezai idegsebész, aki beültette az agyi érzékelőt, azt mondta: őket is meglepte, hogy Ian számára mekkora előrelépést jelentett ez a technológia. Úgy vélik, az eljárás reményt adhat mindenkinek, aki gerincvelő-sérülés, agysérülés vagy stroke miatt elveszítette mozgásképességét.

Egyelőre azonban még bőven akad fejlesztenivaló: az eszközök működéséhez rengeteg kábelre van szükség, és egy nagyméretű számítógépre, ami izomstimulációvá alakítja az agy jeleit. Emellett Ian mozgása sem olyan pontos és kifinomult, mint egy ép emberé. Az Ian agyába ültetett érzékelő ugyanis csak néhány száz neuron jelét képes feldolgozni, míg a természetes mozgáshoz több millióra van szükség. a helyzet viszont javulhat a technika fejlődésével. (BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik