Tech

A számítógépek is megmondhatják, ha bajban a házasságunk

Minek szakember, ha egy számítógép is megmondhatja, hogy a házasságunk éppen zuhanóspirálban tart a talaj felé?

Az emberi kommunikáció rendkívül összetett dolog, hiszen még a kimondott szavak sem mindig jelentik azt, ami a szótárban mellettük szerepel, mert a hangsúly, a testtartás, az esetleges egyéb mimika, és természetesen a szövegkörnyezet is fontos szerepet játszik az értelmezésben. Egy képzett szakember – legyen az pszichiáter, vagy kihallgatótiszt – rengeteg dolgot le tud vonni azokból a jelekből is, amiket szavakkal ki sem mondunk, és észre sem vesszük, hogy eláruljuk magunkat. Ugyanakkor vannak dolgok, amik esetleg a profik figyelmét is elkerülhetik, ezért célszerű lehet kiiktatni az emberi tényezőt a dologról, és számítógépre bízni az analízist, mint ahogyan azt Dél-Kalifornia és Utah egyetemeinek kutatói is teszik, kifejlesztve egy olyan szoftvert, ami a házasságot vizsgálja.

sponge

A dolog elmondva nem túl bonyolult, bár az algoritmusok nyelvén biztosan roppant összetett, de a gép nem csinál mást, mint elemez, mégpedig azt, amit a párok mondanak, és ahogyan mondják, ezt követően pedig megteszi a megállapítását, hogy az adott házasság fejlődik, ugyanolyan marad, vagy rosszabb, mint volt. A számítógép képes lesz érzékelni a hangsúlyok szerepét, a beszéd közbeni apró remegéseket, tehát igazából akár ugyanazt nyújthatja, mint egy szaki, aki hosszú évekig tanulta a szakmát. A projekt egyik kutatója, Brian Baucom ezzel kapcsolatban azt mondja: attól, hogy valamit egy számítógép jósol, még nem biztos, hogy nem igaz.

A kutatásban 134 olyan házaspár adatait használták fel, akik a kapcsolatukban valamilyen “krónikus problémát” tapasztaltak, vagy krízishelyzetekbe kerültek, házasságuk körülbelül 10 éve tartott, és terápiás célból felkeresték a projekthez csatlakozó szakembereket. A párok beszélgetéseit rögzítették három különböző alkalommal is, egyszer a terápia kezdetekor, amikor valószínűleg még dolgozott bennük az indulat, a féltékenység, a megbántottság, a félelem, vagy hasonló érzelem. Ezután 26 héttel később, a folyamat közepén is felvették a beszélgetéseiket, majd pedig két évvel később, a sikeres terápia után.

Ezután a kutatók számítógéppel elemezték a hangokat 74 különféle akusztikus tulajdonság szerint – ilyen volt például az, hogy milyen hangerővel, dinamikai váltakozásokkal beszélnek egymáshoz a párok, akadoznak-e a szavak, gyorsul vagy lassul-e a beszéd. A gépekbe táplálva az adatokat és a hozzájuk tartozó pszichológiai változásokat, a kutatók már képesek arra, hogy a párok beszélgetése alapján viszonylagos biztonsággal megmondják, hogy a kapcsolat felfelé vagy lefelé ível, vagy esetleg nyugvóponton van. A tesztek alapján a program 78 százalékos biztonsággal mondja meg, van-e probléma a kapcsolatban, és ez bizony két százalékkal jobb, mint egy átlagos, emberi pszichológus első értékelésének pontossága.

A dolog egyébként egészen jól is elsülhet, hiszen ha a házaspárok idejében tudják, hogy rossz irányba tartanak, talán képesek megtenni a szükséges lépéseket még azelőtt, hogy eldurvulna a helyzet, és netán jóvátehetetlen hibákat követnének el. Ha a módszer kísérleti stádiumból átléphet egy olyan formába, hogy például okostelefonos alkalmazás formájában is elérhető legyen, akár kezdőlökésnek is jó lehet a kapcsolati problémák megoldásában, bár persze a szakembert még jó ideig nem pótolja majd a mesterséges intelligencia. És ez még mindig jobb módszer, mint horoszkópból kinézni, hogy éppen jó-e a házasságunk avagy mégsem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik