Tech

Egyre aggasztóbb hazai adatszivárgások

László Ferenc
László Ferenc

tech újságíró. 2014. 12. 08. 14:00

Az anyagi károk vonatkozásában a százezres nagyságrendű károk száma közel triplájára nőtt.

A Compliance Data Systems Kft. harmadik alkalommal végezte el IT-biztonsági felmérését, amely a hazai adatszivárgás területén tapasztalható viszonyokat hivatott feltérképezni. A felmérés eredményei szerint a munkahelyeken jelentősen megnövekedett a dolgozói tulajdonú mobileszközök száma (BYOD – Bring Your Own Device), viszont az ehhez szükséges szabályozások elterjedtsége nem emelkedett számottevően a tavalyi adatokhoz képest. A válaszadók szerint sokkal kevesebb pénz jut az IT-biztonságra, és a vállalkozások nagy részénél egy incidens bekövetkeztéig nem veszik komolyan a fenyegetést, illetve a napvilágra került nagy hírverést kapott esetek sem befolyásolták a vállalatok adatvédelmi lépéseit.

A nem reprezentatív felmérés eredménye a dolgozói mobileszközök terjedését mutatja a vállalati környezetben, azonban az ehhez kapcsolódó szabályozások elterjedtsége nem növekedett a tavalyi adatokhoz képest. Az aktuális trendekkel összhangban, a szakemberek nagy része időszerűnek tartja a mobileszközök kezelését segítő megoldások bevezetését. A válaszadók jelentős része sajnos továbbra sem hallott az adatvédelmi megoldásokról, illetve a vállalkozások több mint fele nem is kívánja bevezetni ezeket. Az adatszivárgásból eredő károkat a válaszadók közel háromnegyede továbbra sem tudja felbecsülni. Az anyagi károk vonatkozásában a százezres nagyságrendű károk száma közel triplájára nőtt, a milliós károk mértéke enyhe csökkenést, a tízmilliós károk nagysága pedig stagnálást mutat a tavalyi adatokhoz képest.

tn-byod (technet, biztonság, védelem, adatszivárgás, hacker, byod) 

A 2014-es DLP felmérés tanulságai szerint a legelterjedtebb adatszivárgás elleni védekezési módok továbbra is az e-mail és merevlemez-titkosítás. A kutatás a vállalati környezetben használt dolgozói mobileszközök terjedését mutatja, amely adattal összhangban a válaszadók nagy többsége leginkább a mobil alkalmazás menedzsment (MAM) és a mobil eszköz menedzsment (MDM) megoldások bevezetését tartaná időszerűnek. Ez a vállalatok érdeke is lenne, ugyanis a dolgozói mobileszközök használatával kapcsolatos céges szabályozások mértéke nem mutat számottevő emelkedést a tavalyi adatokhoz képest, miközben az eszközök száma és használata is növekedett.

Az adatvesztések típusainak feltérképezésénél az elvesztett céges laptopok aránya és a dolgozó által kiküldött anyagok aránya jelentősen emelkedett a tavalyi adatokhoz képest. A vállalatok által meghozott intézkedések száma jelentősen növekedett a 2013-as adatokhoz mérten, és ezek között az adatvédelmi megoldás bevezetése és a fegyelmi eljárások mértéke mutat jelentősebb emelkedést. Az adatszivárgással kapcsolatos károk közül a százezres becsült nagyságrendű károk száma közel háromszorosára növekedett, a milliós károk száma enyhe csökkenést mutat, a tízmilliós nagyságrendű károk mértéke továbbra is magas, közel azonos a 2013-ban mért adatokkal.

Aggasztó adat, hogy a válaszadók közel harmadánál semmiféle adatszivárgás elleni megoldást nem használnak. A védelemmel rendelkező vállalatoknál idén a portvédelmi megoldás (48%), a merevlemez-titkosítás (43%) és az e-mail titkosítás (28%) a legelterjedtebb biztonsági megoldás. A bevezetni kívánt technológiák terén a DLP szoftver mellett a mobilmenedzsment megoldások (MDM, MAM) bevezetése a leginkább időszerű a kutatás résztvevői szerint.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.