Tech

A toll figyel a helyesírásra

okostoll (toll, okostoll)
okostoll (toll, okostoll)

A Linux-alapokon működő Lernstift okos toll betűvetés közben figyeli az írásunkat, és ha valamit elhibázunk, vibrálással jelzi, hogy figyeljünk oda jobban.

Az angol nyelvre azt mondják, könnyű, de míg a magyarban alapvetően mindent fonetikusan írunk le, az angolban azért meglehetősen nehéz helyesen leírni minden szót – nem csoda, hiszen elég sokszor mást látunk leírva, mint amit hallunk kimondva. Ez bizony még az angol anyanyelvűeknek is gondot okoz sokszor, hogy a más anyanyelvűekről ne is beszéljünk. Nem véletlen, hogy két német apuka találta fel azt a tollat, amivel azt remélik, hogy segíthetnek a világnak, és segítségével minél többen írunk majd kézzel is helyesen. Most, hogy Európába is átjött a Kickstarter, az öreg kontinens ötleteit is támogahatjuk az oldalon. Ilyen az okos toll is.

Miközben írunk, a Lernstift követi a betűket és szavakat egy mozgásérzékelő segítségével, ami egy giroszkóp és egy gyorsulásmérő ötvözésével készült. Az érzékelő segítségével folyamatosan figyeli a kézírásunkat, és a mobiltelefonokhoz hasonló vibrálásba kezd, ha helytelenül írtuk le a szót. A toll hüvelyében egyénként egy aprócska processzor pörög, van benne egy memóriachip, vibrációs modul és WiFi-antenna is. Az okos tollnak – azon kívül, hogy írni is lehet vele – két további funkciója van. Az egyik a már említett helyesírás-ellenőrző, a másik pedig az írás szépségére figyel oda, az olvashatóság érdekében.

Persze mindenkinek más a kézírása, de ezt a toll képes megtanulni egy kalibrációs folyamat során. A tervek szerint töltőtoll, golyóstoll és tölthető ceruza formájában is elérhető lesz, és bár első körben csak angolul és németül tud majd, idővel ki szeretnék bővíteni a nyelvek listáját.

Az ötlet egyébként az egyik tervező feleségének agyából pattant ki, miközben kisfiának segített a házi feladat elkészítésében. Jelenleg a Kickstarteren gyűjtenek pénzt a megvalósításra – támogatandó projektnek tűnik, főleg, ha azt nézzük, hogy a számítógépek és mobilkütyük térhódítása miatt lassan már senki nem ír kézzel. Hátha egy ilyen, egyszerre okos és divatos kis szerkezet visszahozza a kalligráfia szépségét…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik