Tech

Amerikában számolnak a leggyorsabban

szerverszoba (szerverszoba)
szerverszoba (szerverszoba)

Úgy tűnik, a nemzetállamok közötti versenyt manapság már nem a tankok és atomtöltetek száma, hanem a petaflopsok mennyisége dönti el.

Az amerikai energiaügyi minisztérium Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumának fejlesztése, a Sequoia névre hallgató szuperszámítógépe 16,32 petaflops teljesítményével még júniusban vette át a vezetést Japán “K” névre keresztelt gépétől.

Azonban a minisztérium nem sokat ült a babérjain: a nemrég “csak” 2,3 petaflops teljesítményre képes Jaguar nevű szuperszámítógép frissítésével és felújításával egy 20 petaflops teljesítményű gépet hoztak létre, amely hétfő óta már a Titan nevet viseli. Ezzel az USA saját magát előzte meg – követve Japán tavalyi példáját.

A Titan 299 008 AMD-gyártotta processzorral és 18 688 Nvidia-gyártotta grafikai egységgel bír – utóbbiak rágyorsítanak az előbbiekre, ennek is köszönhető az, hogy a Titan csak harmadával több fizikai helyet foglal a Jaguarnál, mégis tízszer gyorsabb.

Ugyan a szuperszámítógépek top 500-as listáját csak a következő hónapban jelentik be, az energiaügyi minisztérium már most azon dolgozik, hogy a Titan teljesítményét tovább növelje: 2016-ra még tízszer gyorsabbá szeretnék tenni.

MI AZ, HOGY FLOPS?

A számítástechnikában használt FLOPS rövidítés jelentése FLoating point Operations Per Second (’lebegőpontos műveletek másodpercenként’). A FLOPS-szal a számítógépek teljesítményét fejezik ki, különösen azokon a tudományos területeken, ahol gyakori a lebegőpontos műveletek használata.

A szóvégi S miatt sokan úgy gondolják, hogy az az angol többes szám jele, ezért gyakran használatos FLOP néven is. A „flop” és többes számban, mint „flops” önállóan is használatos, mint a lebegőpontos műveletek száma. Ebben az értelemben a flop kifejezés a műveletek összegét és nem a sebességét jelenti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik