Tech

Amerikai a legszuperebb számítógép

A Sequoia névre hallgat az a szuperszámítógép, amely megfosztotta trónjától a japán K-t.

A Riken japán állami kutatóintézet és a Fujitsu vállalat közös fejlesztésében létrehozott K még 2011 nyarán vette át a vezetést Kínától, majd novemberben saját rekordját döntötte meg 10,510 billiárd (millió milliárd) flops sebességgel.

Az amerikai energiaügyi minisztérium Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumának fejlesztése, a Sequoia 16,32 petaflops teljesítményt ért el – a peta- előtag a 1015 hatványt, vagyis számnévvel billiárdot jelöl.

Összehasonlításképp egy csúcskategóriás laptop 100 milliárd flops teljesítményre képes – persze a millió nagyságrendű különbség nem meglepő, hiszen az átlagos, két- vagy négymagos konfiguráció helyett az IBM által tervezett szuperszámítógép összesen 1 572 864 magot használ.

MI AZ, HOGY FLOPS?

A számítástechnikában használt FLOPS rövidítés jelentése FLoating point Operations Per Second (’lebegőpontos műveletek másodpercenként’). A FLOPS-szal a számítógépek teljesítményét fejezik ki, különösen azokon a tudományos területeken, ahol gyakori a lebegőpontos műveletek használata.

A szóvégi S miatt sokan úgy gondolják, hogy az az angol többes szám jele, ezért gyakran használatos FLOP néven is. A „flop” és többes számban, mint „flops” önállóan is használatos, mint a lebegőpontos műveletek száma. Ebben az értelemben a flop kifejezés a műveletek összegét és nem a sebességét jelenti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik