Tech

Saját magát előzte meg K, a szuperszámítógép

Új teljesítménye nagyjából másfél milliószor nagyobb, mint egy átlagos asztali gépé.

A szuperszámítógépek versenyében K a nyáron vette át a vezetést Kínától 8,16 petaflops teljesítményt, most azonban a gép fejlesztői azt jelentették be, hogy a gép elérte a 10,51 petaflopsot, megdöntve saját rekordját. Az új világcsúcsot egy Seattle-ben, november 12-től megrendezésre kerülő nemzetközi számítógéptudományi konferencián is bemutatják a japánok.

A Riken japán állami kutatóintézet és a Fujitsu vállalat közös fejlesztésében létrehozott számítógép 88 000 központi feldolgozóegységet tartalmaz. A rendszer végleges konfigurációja augusztusban készült el, jelenleg a programjain dolgoznak, hogy a tervek szerinti 2012. júniusi átadási, majd novemberi használatba vételi határidőt tartani tudják.

Egy Intel Core i750 processzorral rendelkező személyi számítógép hozzávetőlegesen 7 gigaflops teljesítményre képes, vagyis másfél milliószor kevesebbre, mint K.

Mi az, hogy FLOPS?

A számítástechnikában használt FLOPS rövidítés jelentése FLoating point Operations Per Second (’lebegőpontos műveletek másodpercenként’). A FLOPS-szal a számítógépek teljesítményét fejezik ki, különösen azokon a tudományos területeken, ahol gyakori a lebegőpontos műveletek használata.

A szóvégi S miatt sokan úgy gondolják, hogy az az angol többes szám jele, ezért gyakran használatos FLOP néven is. A „flop” és többes számban, mint „flops” önállóan is használatos, mint a lebegőpontos műveletek száma. Ebben az értelemben a flop kifejezés a műveletek összegét és nem a sebességét jelenti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik