Tech

Zsebünkben a jövő szuperszámítógépe

mobiltelefon (mobiltelefon, laptop, )
mobiltelefon (mobiltelefon, laptop, )

A német tudósok szerint a masszív szerkezetek helyett arra kell koncentrálni, miként lehet a mindenkinél jelen lévő okostelefonok erejét egyesíteni.

Amíg a szuperszámítógépek versenyében egymást előzgeti Kína, Japán és az Egyesült Államok, addig a német Brainschweigi Műszaki Egyetem kutatói a minél gyorsabb processzorok feltalálása helyett a meglévő „alkatrészekből” gondolták létrehozni a jövő szuperszámítógépét.

Elképzelésük szerint a jövő a „csoportos” számolásban rejlik, vagyis egy masszív berendezés helyett a feladatokat – a SETI programhoz hasonlóan – gyengébb gépekhez delegálják, melyek ereje számukban és összeköttetésükben rejlik.

Elméletük igazolásához fogtak néhány nem túl erős Android készüléket, melyek mindegyike másodpercenként „csak” 5,8 millió számítás elvégzésére képes, azonban hálózatban, együttes erővel 26,2 millió számítást végeztek el.

A következő lépés a gyakorlati hasznosítás – azonban a tudósoknak már erre is van néhány ötletük. „Képzeljünk el például egy vonatot, amin több száz utas utazik. Amennyiben mindenkinek a telefonját – mondjuk a fedélzeti WiFi segítségével – összekötnénk, már az utazás alatt ki lehetne azt számolni, hogy érkezéskor a célállomáson milyen időjárási viszonyok várják az utasokat.”

S bár az a felhasználóra van bízva, hogy „felesleges” számítási kapacitását felajánlja-e a közös jó érdekében, maga az ötlet szerintünk zseniális.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik